Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Bosanacu u Švicarskoj odredili zatvor jer kćerki nije dozvoljavao da ide na plivanje

Emir Tahirović (40) koji živi i radi u Švicarskoj zatvoren je nakon što svojoj kćerki nije dozvolio da ide na časove plivanja u tamošnjoj školi.

Kako pišu švicarski mediji, ovaj dugo je bio poznat kao nepoželjna osoba u svojoj zajednici, a nakon niza kritika nastavnika i uposlenika škole, Tahirović je na kraju završio u zatvoru.

Tahirović insisitra da njegova četranestogodišnja kćerka nosi hidžab, a plivanje nije dozvoljavao jer bi, kako je rekao, dijelovi njenog tijela bili vidljivi čak i kad bi nosila kostim. On svojoj kćerki nije dozvoljavao ni da ide na časove skijanje na Alpama.

Rukovodstvo škole u mjestu St. Margrethen u kantonu St. Gallen ranije je upozorilo Tahirovića da mora dozvoliti da njegova kćerka bude jednako tretirana kao i sva druga djeca, ili će snositi posljedice. Neimenovani čelnik škole u izjavi za lokalne medije je rekao da škola više nije mogla praviti ustupke Tahiroviću, prenosi Daily Star.

Cijeli slučaj je završio na sudu, a Tahirović je osuđen na četiri mjeseca zatvora zato što je “spriječio svoju kćerku da se integriše u društvo i oduzeo joj pravo na školovanje prema planu i programu”. Tahirovićev advokat se žalio na presudu.