Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Ministar odbrane CG

Bošković: Nakon ulaska u NATO porasle strane investicije u Crnu Goru

Predrag Boskovic (1)

Ministar odbrane Crne Gore Predrag Bošković tvrdi da je članstvo u NATO-u jedna od najispravnijih odluka koje je Crna Gora donijela i istakao da će to državi omogućiti da bude zamajac čitavom regionu Zapadnog Balkana da se ostavi nesporazuma

Ministar odbrane Crne Gore Predrag Bošković kazao je da su nakon ulaska u NATO porasle strane investicije u Crnu Goru, javlja Anadolu Agency (AA).

On je na konferenciji “Mladi u susret savremenim bezbjednosnim izazovima”, koju je organizovao Centar za demokratiju (CEDEM), rakao da je bezbijednost najveći benefit ulaska u NATO.

“Da bi neko mogao da investira u neko društvo, to društvo mora da bude bezbjedno. Činjenica je da imamo ogroman porast investicija iz zemalja članica NATO-a, nakon punopravnog crnogorskog članstva u NATO-u. Upravo članstvo u kolektivnom sistemu bezbjednosti će omogućiti da teritorija Crne Gore bude zaštićena od bilo koga kome bi palo na pamet da pokrene bilo kakvu neprijateljsku akciju protiv Crne Gore“, kazao je Bošković.

Bošković tvrdi da je članstvo u NATO-u jedna od najispravnijih odluka koje je Crna Gora donijela i istakao da će to državi omogućiti da bude zamajac čitavom regionu Zapadnog Balkana da se ostavi nesporazuma.

Izvršna direktorka CEDEM-a Milena Bešić rekla je da je istraživanje javnog mnjenja, koje je u julu uradila ta NVO, pokazalo umjereni pad trenda podrške građana NATO-u.

“Smanjeno je interesovanje građana za NATO, a društvo je i dalje duboko podijeljeno po ovom pitanju. Smatramo da je zbog toga jako važno raditi dalje na edukaciji i podizanju svijesti, kako bi se ovaj trend u budućnosti izmijenio”, kazala je Bešić.

Ona je istakla i da mladi treba da prepoznaju da je Crna Gora postala članica NATO-a kako bi mogli da žive i razvijaju se u državi koja će biti bezbjedna, sa većim demokratskim kapacitetima i u kojoj će se poštovati ljudska prava.

Bešić je navela i da je na niskom nivou informisanost mladih u Crnoj Gori o savremenim bezbjednosnim izazovima.

“To nam je dalo razlog i motiv da dizajniramo poseban projekat koji će se baviti podizanjem svijesti i edukacijom mladih na temu NATO-a, šta članstvo u ovom savezu za nas znači, koje su prednosti od pristupanja itd”, tvrdi Bešić.