Boyle: Mladić će biti osuđen, ali neki dokazi će biti izbrisani iz presude

Francis Boyle

Vjerujem da će bivši komandant vojske Republike Srpske Ratko Mladić biti osuđen za zločine za koje je optužen, kao što je bio slučaj s bivšim predsjednikom RS-a Radovanom Karadžićem – kazao je profesor međunarodnog prava na Univerzitetu u Illinoisu i pravnik koji je zastupao Bosnu i Hercegovinu pred Međunarodnim sudom pravde u Haagu Francis Boyle.

Međutim, on je u razgovoru za Fenu izrazio bojazan da će Haški tribunal presudu Mladiću “očistiti” od dokaza koji će uputiti na nesumnjivu činjenicu da su bivši predsjednik Srbije Slobodan Milošević, Beograd i Srbija bili ti koji su odgovorni za sve ono što je Mladić radio u BiH.

Ugledni američki pravnik tvrdi da je Milošević imenovao Mladića da preuzme njegovu kampanju etničkog čišćenja i genocida u BiH.

– Mladić je sva naređenja primao od Miloševića, od njega je dobijao naoružanje, čak su i penzije bile isplaćivane iz Beograda – istakao je.

Međutim, Boyle ne vjeruje da će bila koja od ovih činjenica biti u presudi, mada je mišljenja da Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju ima sve ove dokaze, jer je od Srbije bilo zahtijevano da preda zapisnike sa sastanaka Nacionalnog Vijeća sigurnosti Haškom Tribunalu.

– Ali, Haški tribunal nije ništa uradio s tim prilikom donošenja presude lideru Srpske radikalne stranke Vojislavu Šešelju, što je skandalozno i sramno. Isto se odnosi i na slučaj presude Karadžiću – naglasio je.

Stoga, poznati profesor međunarodnog prava kaže da će Mladić biti osuđen, ali da se boji da će dokazi o kontroli koju je imao Beograd biti izbrisani.

– Razlog tome je, kao što sam i ranije govorio, što Sjedinjene Američke Države i evropske zemlje, koje praktično upravljaju Haškim tribunalom, jednog dana žele integrirati Srbiju u NATO i EU, a to se ne može uraditi ako Haški tribunal i Međunarodni sud pravde optuže Srbiju da je kriva i odgovorna za genocid u BiH – istakao je.

Zbog toga su, smatra Boyle, ti dokazi “izbrisani” iz presuda Karadžiću i Šešelju, tako da bosanskohercegovačke vlasti nisu imale nikakve informacije koje bi im zaista koristile da ponovno pokrenu tužbu BiH protiv Savezne Republike Jugoslavije, odnosno Srbije, za genocid, koja je prvobitno bila pokrenuta 1993. godine.

– Naravno, ovo je moje mišljenje, ne znam šta će se tačno desiti, možda se i iznenadim. Možda će se čudo i desiti, možda će Haški tribunal u presudu Mladiću uključiti sve dokaze, koje nesumnjivo imaju, da je Srbija izvršila genocid širom BiH, kada je ubijeno 100.000 ljudi, silovano 40.000 žena i uništeno tri četvrtine države – istakao je bivši agent BiH pred Međunarodnim sudom pravde.

Ali, ponovio je da sumnja u to, imajući u vidu presude Karadžiću i Šešelju.

Boyle je mišljenja da postoji plan i program da se BiH “rascjepka” i uništi, tako da, po njemu, presuda Mladiću neće imati nikakav uticaj na pomirenje, a razlog tome je što vlasti u SAD-u i Evropi to ne žele, jer “oni žele da iscjepkaju i unište BiH”.

– Imat ćete veliku Srbiju, uključujući Republiku Srpsku, veliku Hrvatsku, koja će uključiti Herceg Bosnu, a sve to vodi unazad do plana za podjelu BiH sa sastanka bivšeg predsjednika Hrvatske Franje Tuđmana i Miloševića, u Karađorđevu u Srbiji, 1991. godine – naglasio je.

Stoga, američki profesor ne vjeruje da se može doći do bilo kakvog pomirenja, jer kako je rekao, to se ne može postići dok su monstrumi koji su počinili genocid još uvijek na vlasti u Republici Srpskoj, dok s druge strane Tuđmanovi ljudi, koji su sada ponovo na vlasti u Zagrebu, još uvijek forsiraju formiranje Herceg Bosne.

– Agenda je još uvijek ista, a u takvim okolnostima, nažalost, ne vidim da će doći do pomirenja – zaključio je Boyle u razgovoru za Fenu.