Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

hrvatski ministar

Božinović se oglasio o snimku na kojem maskirane osobe tuku migrante i vraćaju ih u BiH

hr-policija migranti

Božinović je kazao kako je direktor policije Nikola Milina, nakon što je sinoć pregledao sporne snimke, formirao tim koji je već danas na terenu kako bi utvrdio okolnosti slučaja

Hrvatski ministar unutrašnjih poslova Davor Božinović komentarisao je video snimke na kojima navodno pripadnici hrvatske policije na granici vrše nasilje nad migrantima vraćajući ih u BiH te poručio kako će se slučaj istražiti, a migrantska kriza nastojati razriješiti donošenjem novih pravila na razini Europske unije, javlja Anadolu Agency (AA).

Komentirajući video snimak koji se jučer pojavio u medijima koji prikazuje osobe bez ikakvih oznaka na tamnoplavim uniformama s fantomkama na glavi kako, navodno, na granici pendrecima tuku migrante i preko rijeke ih tjeraju u Bosnu i Hercegovinu, hrvatski ministar MUP-a Davor Božinović je izjavio kako će se ovaj slučaj detaljno istražiti.

Božinović je kazao kako je direktor policije Nikola Milina, nakon što je sinoć pregledao sporne snimke, formirao tim koji je već danas na terenu kako bi utvrdio okolnosti slučaja.

“Bilo kakvo prekoračivanje ovlasti i nasilje nemaju mjesta u hrvatskoj policiji”, poručio je Božinović te istaknuo kako se kršenja ovlasti i nasilje u internim procedurama policije otkrivaju i sankcioniraju te kako se na godišnjoj razini sankcionira oko 400 pripadnika policije.

Dodao kako je Hrvatska već niz godina suočena s migrantskim pritiskom te kako se u Europskoj uniji vodi rasprava o izmjeni zakona koji regulira ovo pitanje, s obzirom da se na populaciju migranata primjenjuju pravila vezana za izbjeglice, donesena 1951. godine.

Podsjetio je kako hrvatska policija štiti i nacionalnu i šengensku granicu EU-a od ilegalnih ulazaka te upozorio kako bi se na proljeće mogao očekivati novi migrantski pritisak na granicu s obzirom na događanja na Bliskom istoku, ako se ne pronađe preventivni odgovor na taj problem.

“Postoje inicijative od nekih država članica, primjerice Litve, da se promijeni zakon i da se podignu fizičke barijere na svim vanjskim granicama. Znate da nismo skloni podizanju žice, pogotovo prema Bosni i Hercegovini”, poručio je Božinović.

Upozorio je i na nesuglasje po ovom pitanju među državama EU članicama, s obzirom da su neke za potpuno zatvaranje granica, dok su druge za otvaranje detencijskih centara na samim vanjskim granicama EU, u kojima bi se u proceduri odlučivalo o daljnjoj sudbini migranata i izbjeglica. Dodao je kako bi među zemljama trebalo vladati načelo solidarnosti te kako bi migrante i izbjeglice trebalo raspodijeliti po državama pravično.

Božinović je naveo kako je tijekom ove godine hrvatska policija uhapsila 668 krijumčara migrantima koji su prevozili od pet do pedeset krijumčara, naglasivši kako policija djeluje i unutar teritorija države, a ne samo na vanjskoj granici.

“Unutar posljednje četiri godine policija je otkrila oko 4.000 krijumčara, što je najmanje 40.000 ljudi koji bi bili u Hrvatskoj, ili kao sekundarni migranti u nekoj drugoj državi Europske unije”, ocijenio je Božinović.

Većina migranata želi Hrvatsku iskoristiti kao tranzitnu rutu do Njemačke, Austrije ili Švicarske, ali poziv za useljenjem iz tih zemalja više ne postoji, upozorio je hrvatski ministar MUP-a.