Bozkir: EU će od danas početi vraćati izbjeglice u Tursku

volkan-bozkir

U skladu sa sporazumom između Evropske unije (EU) i Turske, tražioci azila koji budu ilegalno pokušavali ući u Evropu od danas će biti vraćeni u Tursku, istakao je za Anadolu Agency (AA) turski ministar za EU Volkan Bozkir.

Prema sporazumu za svakog izbjeglicu ili tražioca azila koji bude vraćen iz Grčke u Tursku jedan Sirijac će iz Turske biti smješten u EU. Onima koji budu pokušali ilegalno ući u Evropu neće biti omogućeno da se smjeste u nekoj od zemalja EU.

Turski ministar Bozkir je rekao da je cilj sporazuma između EU i Turske smanjiti podsticaj za izbjeglice, koji rizikujući svoje živote nesigurnim morskim rutama pokušavaju doći do Grčke.

U okviru sporazuma svi koji budu pokušali ući u EU preko Grčke će biti vraćeni u Tursku nakon pojedinačne procjene, za koju je predsjednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker obećao da će biti u potpunosti u skladu sa međunarodnim pravom.

Turska je također tražila ukidanje viza za EU njenim građanima najdalje do kraja juna, te otvaranje novih poglavlja u procesu pregovora o članstvu u EU.

U okviru pregovora o jačanju saradnje između EU i Turske, predsjednik Evropskog vijeća Donald Tusk predložio je otvaranje poglavlja u okviru pregovora Turske o članstvu u Uniji. Poglavlje 33, koje se odnosi na finansijske i budžetske odredbe, bilo bi otvoreno tokom predsjedavanja Holandije, koje će se završiti 30. juna.

Turska je zbrinula najveći broj izbjeglica iz Sirije a za njihove potrebe je izdvojila više od sedam milijardi eura. Turska je tražila od EU da, pored obećanja da će Ankari dodijeliti tri milijarde eura u ovoj godini, istu toliku svotu odobri i u 2017.

Ankara je također zatražila da EU odobri režim bez viza za turske državljane do kraja juna i da se ubrzaju pregovori o članstvu u EU.