Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Braća Dovbaš nisu među osumnjičenim za bombaške napade u Briselu

belgijapolicija

Dvojica državljana Bjelorusije s prebivalištem u Briselu, braća Ivan (23) i Aleksej Dovbaš (27), čija su se imena spominjala u kontekstu mogućih osumnjičenika za organizaciji jutrošnjeg terorističkog napada, negirali su bilo kakvu umiješanost u bombaške napade u prijestonici Belgije.

Oni su već samoinicijativno razgovarali s belgijskim sigurnosnim službama, javio je u utorak bjeloruski “Evropski radio”.

“Ako smo bombaši samoubice, zašto smo živi? Ako smo teroristi, zašto nismo uhapšeni?” – citirao je isti izvor Ivana Dovbaša.

aleksej dovbas

Aleksej Dovbaš

Jutros se pojavila informacija da su u Briselu nakon serije terorističkih napada uhapšena trojica državljana Belorusije, koji se sumnjiče za umiješanost u terorističke napade. Pored braće Dovbaš spominjao se i Marat Junusov — porijeklom iz Dagestana (republika Rusija) — koji je prije nekoliko godina dobio državljanstvo Bjelorusije”, prenosi ruska agencija Sputnik. Sva trojica su prešli na islam.

Izvor je naveo da Dagestanac Junusov, osim bjeloruskog državljanstva ima i državljanstvo Belgije. No, nema zvanične potvrde informacije da je Junusov među uhapšenim ili osumnjičenim.

Ruski predsjednik Vladimir Putin ocijenio je da su napadi u Briselu “barbarsko kriminalno djelo”.

“Borba protiv ovog zla zahtijeva najvišu razinu aktivne međunarodne saradnje”, rekao je Putin, izrazivši saučešće žrtvama napada i njihovim porodicama kao i belgijskom kralju Filipu.

Podsjećamo, belgijska policija uhapsila je već dvojicu muškaraca, koji se dovode u vezu sa jutrošnjim bombaškim napadima u Briselu. No, njihova imena još nisu objavljena.

Obojica su uhapšena na Sjevernoj željezničkoj stanici, koja je udaljena nešto više od kilometra od podzemne željezničke stanice Maelbeek, gdje se desio drugi napad.