Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Braća porijeklom iz Sarajeva siju strah i smrt po Hrvatskoj

šila

Komšije koje poznaju Šišakoviće samo odmahuju rukom i kažu: “Boravak u zatvoru nije idiličan, ali sve dok su njih dvojica tamo, znamo da imamo mira”.

Damir Šišaković (34) zvani Šila, koji je sve do nedjelje u svijetu kriminala bio tek sitni diler i lopov, nakon bijega iz sisačkog zatvora u nedjelju u zoru dotaknuo je dno. Ne bi li se iživio, želeći valjda proslaviti bijeg, s prijateljem Ivanom Dejanovićem (34) zvanim Desko počinio je novi niz kaznenih djela.

Nakon što su ih, zahvaljujući jednom zaprepaštenom mještaninu otoka Krka, policajci uhvatili i spriječili u daljnjem kršenju zakona, za Šišakovića i Dejanovića, nakon kriminalističkog istraživanja, tužiteljstvo je donijelo rješenje o provođenju istrage.

Facebook poruke

Obojicu terete za protupravno oduzimanje slobode srednjoškolki koju su besramno zatočili u vozilu. Uz mahanje pištoljem i prijetnje “da će vidjeti ako ih ne posluša”, natjerali su je da se s njima odveze do bankomata, podigne novac i preda im ga. Suočena s cijevi pištolja, maloljetnica ih je poslušala. No zaprepašćuje to što se nakon toga nisu zaustavili. Šišaković je, smatra tužiteljstvo, tinejdžericu odlučio i silovati.

Za razliku od Dejanovića koji je prepraćen na Županijski sud u Rijeci, gdje mu je određen pritvor zbog opasnosti od ponavljanja djela te ometanja kaznenog postupka utjecajem na svjedoke, Šišaković je vraćen u sisački zatvor, iz kojega je bio pobjegao u nedjelju u zoru, i to nakon što je snagom vlastitih mišića te pomoću daščice raširio rešetke na ćeliji. Ako im se i sudskim putem dokaže krivnja, Šišakoviću prijeti i do 15 godina zatvora, a pomagaču Dejanoviću s kojim se “zabavio” do deset. Ali ni jedna sankcija nije dostatna za njihovu maloljetnu žrtvu, koja će se s pretrpljenom traumom i iživljavanjem nositi cijeli život.

Zanimljivo je da su njih dvojica komunicirali preko društvene mreže Facebook proljetos, neposredno prije odlaska Šišakovića na služenje desetomjesečne zatvorske kazne temeljem presude riječkog suda. S obzirom na to da su obojica na svojim profilima “podijelila” sliku s natpisom: “Idem da napravim neku glupost, brzo ću”, može se pretpostaviti da su već tada imali plan za bijeg, zabavu, nove zločine…

Komšije iz pakla

Upućeni u problematiku, posebice Šišakovićeve komšije iz novozagrebačke ulice u Svetoj Klari, kažu da njegovim roditeljima nije bilo lako proživljavati odrastanje ukupno četvero djece od kojih su im dvojica sinova, Damir i Dario, od školskih dana zadavala muke. A ko su zapravo Šišakovići?

Kad su se supružnici Šišaković s četvero djece za vrijeme ratnog vihora iz Sarajeva doselili u Novi Zagreb, nikome nije bilo ni na kraj pameti da će im sinovi ubrzo krenuti stranputicom, zaplivati u svijet kriminala, droge i teških zločina, a potom i medijske “pažnje”. Već s prvim ozbiljnijim hapšenjima, pred punoljetnost, svoja nedjela pokušavali su “opravdati” roditeljskim nesuglasicama, pa su u jednom trenutku svalili krivnju i na oca koji je “znao dizati ruku na majku”. Navodno je očev alkoholizam bio glavni razlog što se porodica “razorila”. Komšije koje poznaju Šišakoviće samo odmahuju rukom i kažu: “Boravak u zatvoru nije idiličan, ali sve dok su njih dvojica tamo, znamo da imamo mira”, piše Jutarnji list.

– Ako je zaista Damir tako lako rastegnuo željezne rešetke, onda i zaslužuje nadimak Hulk. Znate, Damirov otac teško se nosio s cijelom situacijom pa je digao ruku na sebe. Bio je građevinar po struci i izgradio im je kuću u kojoj žive. Ni majka mu nije živa. Umrla je prije nešto više od pet godina. Radila je u nekom ministarstvu. Bila je preponosna na djecu, a najmlađeg Darija uvijek je štitila. Gotovo se može reći da je sreća za nju što je umrla prije nego što je Dario ubio profesoricu zbog navodnog duga. Ona to ne bi podnijela.

Pratilja misice

Damir i Dario nisu bili jedina djeca u familiji. Imaju još i dvije sestre. One već dugo ne žive s njima. Imaju svoje porodice, a jedna od njih bila je pratilja misici na nekom od izbora ljepote – govori za Jutarnji list jedna od komšinica koja je ostala zatečena informacijom o Damirovu bijegu i događajima koji su uslijedili. Čudi se što je, s obzirom na solidan koeficijent inteligencije, krenuo pogrešnim putem. Bio je upisao i Šumarski fakultet koji je zbog manjka novca za školovanje zanemario.

– Braća Šišaković su oni klasični momci koji će pozdravit u prolazu, pomoći nositi vrećice, pitati kako ste iako ih to zapravo ne zanima. Čitali smo po novinama da se svaki put na suđenjima imaju obraza u sudnici ispričavati žrtvama. I tako svaki put. Umjesto da prije zločina, a jedno su razbojništvo tu u Novom Zagrebu zajedno izveli, dobro promisle – zaključuje druga komšinica. Kaže da su i njenog sina pokušali uvući u loše društvo.

Damiru Šišakoviću zbog pljačke kladionice predviđeni istek odsluženja kazne trebao je biti 27. februara iduće godine, ali s obzirom na nove zločine pitanje je kad će na slobodu, osim ako opet ne uspije “preveslati” zatvorski sistem.

Dario Šišaković, čini se, nije imao od koga učiti. Uzor mu je bio stariji brat Damir. Sve do oktobra 2011. Dario je bio sitni kršitelj zakona. Zbog par stotina kuna duga zadao je čak 31 ubod profesorici Dijani Ćulibrk, a osim što ju je brutalno ubio, pobjegao je s njenim stvarima – televizorom, laptopom i zlatninom koje je unovčio da bi kupio marihuanu.

Prije surovog zločina popio je tablete Xanaxa i popušio nekoliko džointa, a kad je poznanici Ćulibrk došao po novac koji joj je posudio, “smračilo” mu se jer je rekla da ga nema. Potom ju je ubio, zbog čega je osuđen na 14 godina zatvora.

Ni u zatvoru se nije smirio pa je prošle godine za vrijeme služenja kazne u Lepoglavi metalnim utegom Šišaković mlađi tokom treninga udario u glavu Roberta Matanića koji izdržava 35-godišnju zatvorsku kaznu zbog organiziranja ubistva vlasnika Nacionala Ive Pukanića, te njegovog suradnika Nike Franjića 2008. godine. Napadnuti Matanić i dalje je u teškom stanju nakon nekoliko operacija, a prije nekoliko mjeseci probudio se iz kome.

Zbog tog pokušaja ubistva Šišaković je zaradio još jednu optužnicu i čeka početak suđenja nakon kojeg bi njegov boravak iza rešetaka mogao biti produžen za još nekoliko godina.