Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Brammertz obavijestio UN: Na Balkanu se ratni zločinci i dalje slave

brammertz1234

Glavni tužilac Haškog tribunala Serž Bramerc izrazio je danas zabrinutost Tužilaštva zbog toga što političari i vladini zvaničnici u regionu “potkopavaju povjerenje” u pravosudno pozivanje na odgovornost za ratne zločine i obavijestio Savjet bezbjednosti UN da se ratni zločinci i dalje slave.

U svom redovnom izveštavanju Savjetu bezbjednosti UN u NJujorku o saradnji zemalja regiona sa Haškim tribunalom Bramerc je naveo da Tužilaštvo “dijeli duboku zabrinutost predsjednika tog suda Karmela Ađijusa da Srbija nastavlja da ignoriše i krši svoje pravne obaveze da sarađuje sa ovim sudom”, saopšteno je iz Tribunala.

Bramerc je pozvao Hrvatsku da uskladi svoju politiku sa obavezama.

Tužilac je svoje obraćanje započeo napominjući da se trenutno iznose završne riječi na suđenju nekadašnjem komandantu Glavnog štaba Vojske Republike Srpske generalu Ratku Mladiću, posljednjem suđenju pred Tribunalom i jednom od, kako je rekao, najvažnijih predmeta u istoriji tog suda.

On je rekao da se očekuje da i prvostepena presuda u predmetu Mladić i presuda u predmetu Prlić i drugi, posljednja drugostepena presuda Tribunala, budu izrečene do kraja novembra 2017. godine.

Tužilac je pred Savjetom bezbjednosti, takođe, iznio najnovije informacije o statusu prvostepenih i žalbenih postupaka koji se vode pred Tribunalom, uključujući informacije o podnošenju žalbenih podnesaka u predmetima protiv prvog predsjednika Republike Srpske Radovana Karadžića i lidera Srpske radikalne stranke Vojislava Šešelja.

Što se tiče krivičnog gonjenja za ratne zločine na nacionalnom nivou u bivšoj Jugoslaviji, tužilac je odao priznanje pozitivnim rezultatima Tužilaštva BiH.

Međutim, napomenuo je da je došlo do značajnog nazadovanja u pravosudnoj saradnji zbog toga što, kako je rekao, srpske vlasti nisu izvršile kaznu dosuđenu za ratne zločine u predmetu Đukić.

Bramerc je napomenuo i da ima vrlo malo dokaza da Srbija ispunjava svoje obaveze da pruža podršku krivičnim gonjenjima za ratne zločine.