Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

jair bolsonaro

Brazilski predsjednik bi mogao biti krivično gonjen zbog postupanja tokom pandemije

jair-Bolsonaro

U izvještaju predatom Senatu navodi se da bi protiv Jaira Bolsonara trebalo da bude podignuta optužnica, između ostalog za zločine protiv čovječnosti

Predstavnici odbora u Senatu Brazila trebali bi glasati o izvještaju u kojem se preporučuje podizanje optužnice protiv desničarskog predsjednika i populiste Jaira Bolsonara.

Jedanaestočlani odbor Senata će glasati o opsežnom izvještaju u kojem se preporučuje da predsjednik zemlje bude krivično gonjen, javlja Reuters.

U izvještaju predatom Senatu navodi se da bi protiv Jaira Bolsonara trebalo da bude podignuta optužnica, između ostalog za zločine protiv čovječnosti.

Dokument od 1.200 stranica rezultat je 11-mjesečne istrage o postupanju vlade u borbi s pandemijom COVID-a pod vodstvom predsjednika Jaira Bolsonara.

U izvještaju se preporučuje da se Bolsonaro suoči s nizom optužbi, među kojima su zločini protiv čovječnosti, zloupotreba javnih sredstava i poticanje na kriminal.

Senatski odbor također je zatražio od Vrhovnog suda zemlje da suspenduje Bolsonara s društvenih mreža zbog neistinitih izjava o povezanosti između vakcina protiv koronavirusa i AIDS-a.

Bolsonaro je navodno tvrdio da se kod potpuno vakcinisanih ljudi brže razvija AIDS. Platforme društvenih medija reagovale su na video snimke u kojima je davao te izjave. Facebook ih je uklonio, YouTube mu je blokirao profil i uklonio navedeni snimak.

– Uklonili smo video s kanala Jaira Bolsonara zbog kršenja naše politike protiv širenja medicinskih dezinformacija u vezi s COVID-19, zbog navoda da vakcine ne smanjuju rizik od zaraze bolesti i da izazivaju druge zarazne bolesti – navodi se u saopćenju YouTubea.

Brazilski predsjednik bio je pozitivan na korona virus u julu prošle godine, a vjeruje se da je uzimao hidroksihlorokin, lijek protiv malarije, a imao je samo blage simptome.

Iako je prošlog januara rekao da neće primiti nijednu vakcinu protiv COVID-a, Bolsonaro je obećao da će brzo vakcinisati sve Brazilce.

Novinska agencija Reuters javila je da je odbor Senata zatražio pristup zapisima o Bolsonarovim internet aktivnostima.

Kako se navodi u izvještaju, senatori su se složili da zatraže podatke od Googlea, Twittera i Facebooka polazeći od aprila 2020. godine pa sve do danas.