Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Jair Bolsonaro

Brazilski predsjednik prijetio novinaru: Tako bih vas odalamio po gubici

Jair Bolsonaro

Predsjednik je ignorirao proteste ostalih novinara nakon te primjedbe i otišao bez daljnih komentara

Brazilski predsjednik Jair Bolsonaro u nedjelju je zaprijetio novinaru da će ga “odalamiti po gubici”, jer ga je pitao o povezanosti njegove supruge s navodnim korupcijskim skandalom.

“Tako bih vas odalamio po gubici…”, rekao je ekstremno desni predsjednik novinaru O Globa kada je čuo njegovo pitanje, javlja AFP.

Novinar je bio u grupi koja se s Bolsonarom sastala nakon njegove redovne posjete Metropolitanskoj katedrali u prijestolnici Braziliji.

Predsjednik je ignorirao proteste ostalih novinara nakon te primjedbe i otišao bez daljnih komentara.

Novinar O Globa postavio je pitanje o izvještaju u časopisu Crusoe u kojem se prva dama Michelle Bolsonaro povezuje s Fabriciom Queirozom, penzioniranim policijskim zvaničnikom te predsjednikovim prijateljem i bivšim savjetnikom njenog sina Flavija Bolsonara, koji je sada senator.

Queiroz i Flavio Bolsonaro pod istragom su zbog navodne prevare s platama vladinih zaposlenika dok je mlađi Bolsonaro bio regionalni zastupnik u Rio de Janeiru i prije no što mu je otac postao predsjednik u januaru 2019. godine.

Prema časopisu, Queiroz je položio sredstva u banku Michele Bolsonaro između 2011. i 2016. godine. Prva dama nije komentirala.

Ubrzo nakon Bolsonarove geste, O Globo je objavio izjavu odbijajući njegovu “agresiju … prema novinaru iz naših novina, koji je obavljao posao na profesionalni način”.

Takvo zastrašivanje “pokazuje da Jair Bolsonaro ne priznaje da je dužnost javnog službenika … biti odgovoran javnosti”, dodaje brazilski medij.