Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

RCC

Bregu: Građani zapadnog Balkana očekuju istrajne i pravedne odluke od EU

Bregu WB conference (1)

Evropska unija, naglasila je ona, u takvoj je poziciji u regionu da može pokrenuti ukidanje prepreka što zapadnom Balkanu može pomoći da krene dalje – EU je glavni trgovački partner i investitor, ne prijeti sigurnosti niti jedne države, promoviše prave vrijednosti

Generalna tajnica Vijeća za regionalnu saradnju (RCC) Majlinda Bregu danas je na Globsec online forumu kazala da građani zapadnog Balkana očekuju istrajne i pravedne odluke od država članica Evropske unije.

– Šta bismo očekivali od većeg geopolitičkog fokusa EU? Jednostavno, jasne i odvažne odluke kojima se potvrđuje korist zapadnog Balkana u EU, ali i šteta vezana za dugo odgađano članstvo u EU. Domaće političke prilike i brige građana nerijetko ometaju prave odluke vezane za zapadni Balkan. Građani regiona su u ogromnom broju proevropljani. To je glavni narativ. Vanjski akteri nikada to nisu mogli podriti – rekla je Bregu.

Ona je govorila na panelu o temi “Veći geopolitički fokus EU usred rastuće nestabilnosti njenog susjedstva” u okviru digitalne pozornice 15. po redu Bratislava GLOBSEC foruma koji se danas održava pod nazivom “Izliječimo svijet zajedno”.

Evropska unija, naglasila je ona, u takvoj je poziciji u regionu da može pokrenuti ukidanje prepreka što zapadnom Balkanu može pomoći da krene dalje – EU je glavni trgovački partner i investitor, ne prijeti sigurnosti niti jedne države, promoviše prave vrijednosti.

– Regionalna saradnja je danas realnost, zahvaljujući ulozi EU i regionalnoj političkoj svijesti. Nadam se da region može imati pristup evropskim lancima vrijednosti i snabdijevanja. To se treba desiti i mi na tome radimo. Time će se pomoći i potaći ekonomski rast, prenos znanja i vještina, te otvaranje radnih mjesta. Sve to bi otklonilo prijetnje problematičnom pitanju ekonomije u regionu, masovnom odlasku ljudi sa Balkana i poboljšalo stabilnost regiona – istakla je ona.

Među ostalim panelistima bili su zamjenica generalnog direktora Generalne direkcije Evropske komisije za susjedstvo i pregovore o proširenju Katarína Mathernová, politički direktor Wilfried Martens centra za evropske studije Roland Freudenstein i potpredsjednik GLOBSEC-a za strategiju Jakub Wiśniewski, saopćeno je iz RCC-a.