Globus

rcc

Bregu: Podrška građana zapadnog Balkana članstvu u EU stalno raste

02/07/2021

U isto vrijeme, dodala je ona, podrška regionalnoj saradnji je velika i raste

Perspektiva potencijalnog članstva u EU bila je tokom svih ovih godina pokretačka sila svih ekonomija zapadnog Balkana. Prema podacima Balkan barometra, podrška građana zapadnog Balkana članstvu u Evropsku uniju stalno raste – rekla je generalna sekretarka Vijeća za regionalnu saradnju (RCC) Majlinda Bregu na početku svog obraćanja na Prespa forumu za dijalog koji se danas održava u Ohridu.

U poređenju sa 2016. godinom kada je 39 posto građana regiona podržavalo članstvo, sada ga podržava njih 62 posto.

– Ne znamo njihove motive, ali vidimo da se ljudi iz regiona, jedan po jedan, pridružuju Evropskoj uniji i moguće je da članstvo i EU vide kao priliku da odu iz svojih ekonomija. Upitani da li bi željeli da odu iz svoje ekonomije i žive i rade u inostranstvu, 71 posto mladih je odgovorilo da bi. To je znak za uzbunu za lidere zapadnog Balkana, ali i za sve nas koji se bavimo regionalnom saradnjom – navela je Bregu.

U isto vrijeme, dodala je ona, podrška regionalnoj saradnji je velika i raste.

Generalna sekretarka Vijeća za regionalnu saradnju učestvovala je na plenarnoj sesiji na visokom nivou pod nazivom „Ponovno uspostavljanje sinergije Evropske unije i Sjedinjenih Američkih Država prema zapadnom Balkanu“ zajedno s premijerkom Srbije Anom Brnabić, premijerom Kosova Albinom Kurtijem, premijerom Albanije Edijem Ramom, predsjedavajućim Vijeća ministara BiH Zoranom Tegeltijom, ministrom vanjskih poslova Poljske Zbigniew Rauom i ministrom vanjskih poslova Austrije Alexander Schallenbergom.

Izvjestilac panela je bio Erwan Fouere, a moderatorica Alexandra Voudоuri, saopćeno je iz RCC-a.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.