Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Breivik pozdravio sud nacističkim pozdravom

breivik1

Norvežanin Anders Behring Breivik (37), osuđen za masovna ubistva i terorizam, ponovo je u sudskom procesu nakon što je odlučio da tuži norvešku vladu za “kršenje ljudskih prava”, boravka u samici i “nehumanog tretmana” u zatvoru u kojem boravi, prenosi Anadolu Agency (AA).

On je danas u sudnici po dolasku i nakon skidanju lisica načinio nacistički pozdrav, odnosno podignutom i ispruženom desnom rukom.

Breivik je 2011. godine u svom krvavom pohodu, bombaškom i oružanom napadu u Oslu, ubio 77 osoba. On je nakon desetomjesečnog suđenja za dvostruki napad koji je traumatizirao norvešku naciju i šokirao svijet osuđen na 21 godinu zatvora, što je maksimalna zatvorska kazna u Norveškoj. Prema norveškom zakonu, kazna može biti produžena ako se po njenom isteku utvrdi da je on i dalje opasan po društvo.

Breivik tuži Norvešku za kršenje dvije klauzule Evropske konvencije o ljudskim pravima od kojih se jedna odnosi na poštovanje “privatnog i porodičnog života”, a druga zabranjuje “nečovječno ili ponižavajuće postupanje ili kažnjavanje”.

U tužbi tvrdi da je podvrgnut “ponižavajućim” postupanjima zatvorskih stražara i “učestalim” stavljenjem lisica.

Također, navodi da je “nehuman čin” to što je bio izolovan od ostalih zatvorenika te da su strogo kontrolisane njegove mail prepiske i posjete.

Vlasti Norveške, sa druge strane, istakle su kako Breivika tretiraju “humano i dostojanstveno bez obzira na ozbiljnost njegovih zločina”.

On je trenutno jedini zatvorenik “visoke sigurnosti” u zatvoru Skien, dva sata vožnje južno od Osla. Na raspolaganju su mu tri zatvorske ćelije: jedna u kojoj spava, studira i gdje vježba. Ima televizor, PlayStation i kompjuter bez internet konekcije. Odobrena mu je svakodneva šetnja, a Norveška vlada nedavno je potvrdila da mu je dozvoljeno i kuhati.

Njegovi kontakti su strogo pod kontrolom zatvorskih službenika kako bi se obezbijedilo da ne stupi u kontakt sa desničarskim ekstremistima.

Dan kada je Breivik počinio masovna ubistva, 22. juli 2011. godine ostat će upamćen kao crni dan u historiji Norveške.

https://www.youtube.com/watch?v=TsE9HNNGCm8