Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Breivik tužio Norvešku i dobio na sudu

breivik

Masovni ubica Anders Breivik djelimično je dobio slučaj na sudu po tužbi protiv države u kojoj se žalio na nehumane uslove u zatvoru u kojem služi kaznu.

AFP prenosi da je Breivik izjavio da je Norveška pokušala da ga ubije tokom pet godina provedenih u zatvoru.

Norveški sud kaže da je država prekršila zabranu nehumanog ili ponižavajućeg postupanja ili kažnjavanja u slučaju Andersa Breivika. Država će masovnom ubici morati da plati odštetu, javlja Reuters.

“Prava predstavljaju osnovne vrijednosti demokratskog društva i primenljiva su i na teroriste i ubice”, rekla je sudija Helen Andenaes Sekulic, prenosi BBC.

U presudi se, međutim, navodi da norveška država nije prekršila Breivikovo pravo na privatni i porodični život.

Breivik (37), najozloglašeniji zatvorenik u Norveškoj, nalazi se u zatvoru otkad je 2011. godine iz vatrenog oružja i automobil bombom ubio 77 ljudi.

Taj desničarski ekstremista je na ročištu u martu, povodom svoje tužbe, tvrdio da njegov boravak u samici predstavlja kršenje Evropske konvencije o ljudskim pravima.

Norveško državno tužilaštvo tvrdi da je izolacija Breivika neophodna pošto je “ekstremno opasan” i da su uslovi u kojima boravi u zatvoru “daleko iznad granica onog što je prihvatljivo” u skladu s Evropskom konvencijom o ljudskim pravima.

Breivik na raspolaganju ima tri ćelije: jednu za život, drugu za učenje i treću za fizičke vježbe. Na raspolaganju ima trenažni bicikl, konzolu za video-igre, knjige, novine, a dozvoljeno mu je i učešće u zatvorskim proslavama praznika.

2016_4_19_JFbIgsLVF1UNSPNW8W4if1

Breivik, koji je ročište u martu započeo nacističkim pozdravom, a pojavljivanje na sudu iskoristio da promoviše svoje ekstremističke stavove, služi zatvorsku kaznu od 21 godine, koja može da bude produžena ukoliko bude procjenjeno da je i dalje opasan.