Notice: Trying to get property 'display_name' of non-object in /srv/storage/fokus.ba/wp-content/plugins/wordpress-seo-premium/frontend/schema/class-schema-person.php on line 152
Globus

Breivik tužio Norvešku zbog toga što je smješten u samicu

09/02/2016

Anders Behring Breivik, koji je u norveškom zatvoru nakon što je 2011. godine ubio 77 ljudi, idućeg mjeseca će se pojaviti pred sudom kako bi potvrdio da je žrtva okrutnog i nehumanog postupanja zbog toga što se nalazi u samici.

Breivik je inače pokrenuo pravni postupak optuživši norvešku državu da je prekršila njegova ljudska prava, držeći ga u, kako je rekao, “ekstremnoj izolaciji” u zatvoru.

Njegov advokat je izjavio da je Breivik depresivan i da se osjeća osamljeno, jer dolazi u dodir samo s čuvarima, ljekarima i drugim uposlenicima zatvora.

“Srž svega je taj da bi mu trebali dopustiti da ima neku vrstu normalnih ljudskih odnosa”, rekao je advokat Oeystein Storrvik.

Breivik je detonirao automobil bombu u centru Osla 22. jula 2011. godine, usmrtivši osam osoba, a zatim je čamcem otišao na otok Utoya, gdje je podmladak Laburističke stranke imao ljetnji kamp i ubio još 69 osoba, većinom tinejdžera.

Osuđen je na 21 godinu zatvora, što je maksimalna kazna u Norveškoj, koja može biti produžena ako i dalje bude smatran prijetnjom za društvo.

Njegovu tužbu norveški sud će razmatrati od 15. do 18. marta.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.