Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

počinje testiranje

Britanci imaju SNG001, za 14 dana ćemo znati zaustavlja li korona virus

sng001 (1)

U testiranju će biti uključeno 100 pacijenata u Southamptonu i do deset drugih u bolnica Nacionalnog zdravstvenog servisa (NHS) Velike Britanije

Kako se broj slučajeva koronavirusa na globalnom nivou povećava, a on je sada premašio više od 200.000 zaraženih, naučnici širom svijeta očajnički rade na pronalasku cjepiva.

U tu se utrku uključio i tim naučnika sa Univerziteta u Southamptonu.

Vjeruju da bi inhalacijski lijek SNG001, koji može pomoći onima s hroničnom plućnom bolešću da odbace virus, mogao isto učiniti za Covid-19.

Sadašnje liječenje ima za cilj ublažiti simptome dok se vaše tijelo bori protiv bolesti, a savjet britanskih ljekara kaže da bi ljudi trebali uzimati paracetamol za ublažavanje simptoma, osim ako im liječnici nisu rekli drugačije.

Istraživači sa sjedištem u Southamptonu uskoro bi trebali započeti klinička ispitivanja s SNG001 već sljedeće sedmice. Razvijen je za sprječavanje teških bolesti donjih dišnih putova uzrokovanih infekcijama prehlade i gripe kada se infekcije šire u pluća.

Profesor Tom Wilkinson

Klinička ispitivanja Faze II na astmatičnim pacijentima ranije su pokazala da se lijek dobro podnosi, pojačava antivirusnu zaštitu pluća i poboljšava rad pluća tokom prehlade ili gripe.

U testiranju će biti uključeno 100 pacijenata u Southamptonu i do deset drugih u bolnica Nacionalnog zdravstvenog servisa (NHS) Velike Britanije.

Učesnici će dobiti tretman za Covid-19, neki će inhalirati lažni lijek – placebo, dok će drugi dobiti SNG001, specijalnu formulu prirodnog antivirusnog proteina interferon beta 1a (IFN-beta). Tretman će trajati 14 dana.

“Covid-19 je veliki izazov za ranjive kategorije pacijenata, kao i za medicinske radnike i cijelo društvo. Vakcina će biti ključ, ali to bi moglo potrajati”, kazao je Tom Wilkinson, professor respiratorne medicine, koji će voditi istraživanje.

“Sada treba doktorima obezbijediti sredstva da pomognu najosjetljivijim pacijentima da se oporave što prije, dok se zdravstveni sistem preopteretio”.