rat u ukrajini

Britanci: Ukrajinci vratili dijelove Severodonjecka; Zelenski: Gubimo ljude, ali se ne povlačimo

Stans Merry Mart Wenatchee- Gun Section
Stans Merry Mart Wenatchee- Gun Section

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je da će, ako se ukrajinska vojaka povuče iz Severodonjecka, gubici biti mnogo veći kada pokušaju da ga vrate pod kontrolu Ukrajine

Britansko ministarstvo odbrane objavilo je da su ukrajinske snage uspjeli povratiti dijelove Severodonjecka, iako ruska vojska vjerovatno još uvijek drži istočni dio grada. Dodaje kako je vjerovatni plan ruskih snaga da odsjeku područje Severodonjecka sa sjevera i juga.

“Rusija je tokom maja napredovala na liniji Popasne, ali prošle sedmice je njen napredak na tom području zaustavljen. Izvještaji o jakom granatiranju blizu grada Izjuma ukazuju na to da se ruska vojska priprema na ponovni napad na sjevernom području”, navodi Ministarstvo.

“Ruskoj vojsci je potreban proboj barem na jednom od tih područja kako bi postigla operativan uspjeh i napravila korak naprijed prema svome političkom cilju – potpunoj kontroli oblasti Donjeck”, dodaje.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je da će, ako se ukrajinska vojaka povuče iz Severodonjecka, gubici biti mnogo veći kada pokušaju da ga vrate pod kontrolu Ukrajine.

On je to kazao odgovarajući na pitanje da li je primjereno da ukrajinska vojska zadrži Sjeverodonjeck ili je bolje da se prebaci u Lisičansk na povoljnije pozicije.

“Treba znati i ako odete na bolje položaje, bit će vam veoma skupo da se vratite, u smislu broja poginulih ljudi, gubitaka. Sada stojimo i gubimo ljude, ako pređemo na bolje pozicije – onda ako odlučimo da napadnemo kasnije, izgubit ćemo mnogo više”, rekao je.

Istakao je da će u takvoj situaciji ukrajinske trupe morati imati pet puta više opreme i ljudi za napad. Između 10.000 i 15.000 civila i dalje se nalazi u Severodonjecku, koji je sedmicma granatiran od strane ruske artiljerije.

Zelenski je dodao da Ukrajinci drže pozicije u gradu i da se ulične borbe nastavljaju.