Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Britanija dronovima napala teroriste ISIS-a

Reyaad Khan
Reyaad Khan (lijevo)

Britanski džihadist koji je planirao atentat na britansku kraljicu ubijen je dronovima britanske vojske u Siriji prošlog mjeseca, javlja The Telegraph.

Britanski premijer David Cameroon priznao je da je Reyaad Khan ubijen prošlog mjeseca nakon što su tajne službe otkrile kako priprema teroristički napad u Velikoj Britaniji.

Cameroon je dodao da je ovo prvi put da britanske snage organiziraju napad na jednog od svojih državljana u vremenu kada Velika Britanija nije u ratu.
Ujedno, ovo predstavlja i prvo djelovanje britanskih snaga u Siriji, a Cameroon je naznačio kako je vojska spremna izvesti još napada u Siriji, Iraku i Libiji. Ipak, negirao je postojanje liste terorista na koje se planira napad. No, jasno je da su borci ISIS-a rođeni na britanskom tlu, uključujući Jihadi Johna, mete snaga Ujedinjenog kraljevstva.

Premijer je napad odobrio bez dozvole parlamenta, ali to je objasnio činjenicom da je napad bio akt samoobrane te da za takvo nešto ne treba glasati.

“Nisam spreman da stanem na ulice nakon terorističkog napada i onda objašnjavam zašto nisam iskoristio šansu da napad spriječim”, rekao je Cameroon.

Osim spomenutog borca ISIS-a, u odvojenim napadima nedavno su ubijena još dvojica britanskih državljana koji se bore za Islamsku državu.