Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Vojni letovi

Britanija počela veliku evakuaciju svojih državljana iz Sudana

evakuacija
Foto: Screenshot/BBC

Britanija je saopćila da će vojni letovi polaziti sa aerodroma izvan Kartuma i da će biti otvoreni za one sa britanskim pasošima

Britanska vlada je saopćila da je u utorak pokrenula veliku evakuaciju svojih građana iz Sudana, nakon što su zaraćene frakcije te sjevernoafričke zemlje pristale na 72-časovni prekid vatre.

Britanija je saopćila da će vojni letovi polaziti sa aerodroma izvan Kartuma i da će biti otvoreni za one sa britanskim pasošima. Prioritet će imati porodične grupe sa djecom, starije osobe i pojedinci sa zdravstvenim problemima.

– Vlada je započela veliku evakuaciju nosilaca britanskih pasoša iz Sudana na letovima RAF-a – rekao je premijer Rishi Sunak na Twitteru.

– Odajem počast britanskim oružanim snagama, diplomatama i osoblju graničnih snaga – naveo je.

Ministar vanjskih poslova James Cleverly rekao je da je vlada počela direktno kontaktirati državljane i obezbjeđivati ​​rute za odlazak iz zemlje.

Vlada je u ponedjeljak procijenila da je oko 4.000 britanskih državljana bilo u Sudanu, a ministar oružanih snaga James Heappey rekao je da postoji vojni tim na istoku zemlje koji vrši izviđanje o mogućim opcijama za pomoć Britancima da odu.

Ministarstvo vanjskih poslova je u utorak saopćilo da britanski državljani ne bi trebali krenuti do aerodroma osim ako nisu pozvani, te upozorilo da je situacija i dalje nestabilna, što znači da bi se mogućnost provođenja evakuacije mogla promijeniti u kratkom roku.

Britanske oružane snage evakuisale su diplomatsko osoblje i članove njihovih porodica iz Sudana u subotu, a vlada je bila izložena kritikama britanskih građana koji su još tamo zaglavljeni da ne čine dovoljno da pomognu drugima da izađu.