Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

stav londona

Britanija upozorila da će uvesti sankcije kompanijama i pojedincima bliskim Putinu

Putinovi protivnici su u više navrata pozivali Zapad da sankcioniše rusko trošenje novca, iako oligarsi i ruski zvaničnici nastavljaju da se razmeću svojim nevjerovatnim bogatstvom na najluksuznijim evropskim destinacijama

Britanija će sankcionisati kompanije i pojedince bliske predsjedniku Vladimiru Putinu ako Rusija preduzme bilo kakvu akciju protiv Ukrajine, izjavio je u ponedjeljak glavni sekretar Ministarstva finansija Simon Clarke.

Od pada Sovjetskog Saveza 1991., London – ili “Londongrad” kako ga ponekad nazivaju – postao je eminentni globalni centar za ogroman odliv novca iz bivših sovjetskih republika.

Putinovi protivnici su u više navrata pozivali Zapad da sankcioniše rusko trošenje novca, iako oligarsi i ruski zvaničnici nastavljaju da se razmeću svojim nevjerovatnim bogatstvom na najluksuznijim evropskim destinacijama.

– Vrlo smo jasni da ako Rusija preduzme dalje mjere protiv Ukrajine, onda ćemo dodatno pooštriti režim sankcija usmjeren na te kompanije i ljude koji su najbliži Kremlju – rekao je Clarke za Sky News.

Britanska vlada će ove sedmice uvesti novo zakonodavstvo kako bi proširila obim sankcija koje može primijeniti na Rusiju u nastojanju da odvrati agresiju na Ukrajinu, izjavila je u nedjelju ministrica vanjskih poslova Liz Truss.

Sjedinjene Države, Evropska unija i Britanija su više puta upozoravale Putina da ne napada Ukrajinu nakon što je Rusija rasporedila oko 100.000 vojnika blizu granice sa svojim bivšim sovjetskim susjedom.

Ruski zvaničnici kažu da je Zapad rusofobičan i da nema pravo da drži predavanja Moskvi o tome kako treba da se ponaša nakon što su proširili vojni savez NATO-a na istok poslije pada Sovjetskog Saveza 1991. i uzrokovali haos u Iraku i Siriji, prenosi Reuters.