Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

potvrđeno

Britanija uvela nove sankcije Rusima zbog deportacije ukrajinske djece

Rishi Sunak
FOTO: Henry Nicholls / PRESS ASSOCIATION / PIXSELL
Rishi Sunak

Moskva tvrdi da je njen program dovođenja djece iz Ukrajine na rusku teritoriju zaštita djece bez roditelja i one napuštene u zoni sukoba

Britanska vlada u ponedjeljak je saopćila da je uvela nove sankcije pojedincima, uključujući i ruskog ministra obrazovanja Sergeja Kravcova, u vezi s, kako navode, ruskom prisilnom deportacijom ukrajinske djece.

Britanija je sankcionisala 14 osoba kao odgovor na “pokušaje Rusije da uništi ukrajinski nacionalni identitet”, od kojih je 11 bilo uključeno u nasilno preseljenje djece.

– U njegovom jezivom programu prisilne deportacije djece i propagandi ispunjenoj mržnjom koju šire njegovi lakeji, vidimo pravu Putinovu namjeru – da zbriše Ukrajinu s mape – navodi britanski ministar vanjskih poslova James Cleverly u saopćenju.

– Današnje sankcije pozivaju na odgovornost one koji podržavaju Putinov režim, uključujući i one koji bi voljeli da je Ukrajina uništena, njen nacionalni identitet ukinut i njena budućnost izbrisana – naveo je. 

Ruska ministrica kulture Olga Ljubimova je sankcionisana zbog pružanja podrške promociji politike i akcija koje “destabilizuju Ukrajinu ili ugrožavaju teritorijalni integritet”, saopćila je britanska vlada.

U ovom je mjesecu Rusija saopćila da je dovela oko 700.000 djece iz zona sukoba u Ukrajini na rusku teritoriju.

Moskva tvrdi da je njen program dovođenja djece iz Ukrajine na rusku teritoriju zaštita djece bez roditelja i one napuštene u zoni sukoba.

Ukrajina, međutim, tvrdi da su brojna djeca ilegalno deportovana, a Sjedinjene Države navode da je hiljade djece nasilno odvedene iz svojih domova.

Ukrajinsko ministarstvo za integraciju okupiranih teritorija saopćilo je da se 19.492 ukrajinske djece trenutno smatra ilegalno deportovanim, prenosi Reuters.