Sky News

Britanija uvela sankcije sedmorici ruskih agenata FSB-a zbog novičok napada

To je drugi set sankcija koju je Velika Britanija uvela zbog napada na Navalnyja

Velika Britanija je uvela sankcije protiv sedam pripadnika ruskih tajnih službi nakon trovanja Alekseja Navalnog nervnim agensom novičok prošle godine, javlja Sky News.

Na današnji dan, tačno prije godinu dana, Navalnyju – lideru ruske opozicije i žestokom kritičaru predsjednika Vladimira Putina – pozlilo je na letu za Moskvu, a nakon toga je utvrđeno da je otrovan novičokom.

Navalny (45) je od tada u zatvoru u Rusiji zbog kršenja uvjetnog otpusta zbog osude za pronevjeru 2014. godine.

Ministarstvo vanjskih poslova saopćilo je da su članovi ruske Federalne službe sigurnosti (FSB) sankcionirani zamrzavanjem imovine i zabranama putovanja jer su ,,direktno odgovorni za planiranje ili izvođenje” trovanja gospodina Navalnyja.

To je drugi set sankcija koju je Velika Britanija uvela zbog napada na Navalnyja.

U oktobru prošle godine, šest službenika i jedna državna agencija sankcionirani su nakon što su optuženi da su oni bili iza samog plana da se otruje Navalny.

– Nakon što se slučaj trovanja Alekseja Navalnog dogodio prije godinu dana, Velika Britanija bila je na čelu međunarodnog odgovora na ovaj užasan čin – rekao je ministar vanjskih poslova Velike Britanije Dominic Raab, najavljujući nove sankcije u petak.