Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Britanka poginula u Siriji u borbi protiv turskih snaga

anna_campbell

Britanka koja se borila rame uz rame s kurdskim snagama protiv turske vojske u sirijskom Afrinu, poginula je u napadu na konvoj, piše Guardian.

Anna Campbell, iz Lewesa, dobrovoljno se prijavila u ženski ogranak kurdske vojske (YPJ) koji podržavaju Sjedinjene Američke Države.

Izvori kažu kako je 26-godišnjakinja otputovala u Siriju kako bi se na strani Kurda borila protiv Islamske države, ali su je nadređeni poslali u Afrin nakon što je Turska pokrenula napade da protjera Kurde iz regije u januaru.

“Isprva su je odbili, ali bila je jako uporna. Čak je i svoju plavu kosu ofarbala u crno kako bi se bolje uklopila u okruženje”, kazao je izvor iz YPJ.

Otac poginule Anne, Dirk Campbell, opisao je kao predivnu osobu koja je bila spremna učiniti sve kreira svijet u koji je vjerovala.

“Bila je idealista, veoma ozbiljna u svojoj namjeri da učini svijet boljim mjestom za život. Nije se borila kad je poginula, bila je uključena u odbrambene napore protiv turske invazije”, kazao je Dirk Campbell dodavši kako nije pokušavao spriječiti svoju kćerku kad je krenula u Siriju.

U posljednjih nekoliko mjeseci, Turska je pomjerila fokus sa borbe protiv ISIL-a na borbu protiv kurdskih snaga na graničnim teritorijama.

Campbell je osma žrtva iz Velike Britanije poginula u borbi u Siriji.