Britanska kraljevska porodica neće prisustvovati SP u Rusiji

britanska_kraljevska_porodica

Velika Britanija na simboličan način osvetit će se Rusiji za kontroverzno ubistvo špijuna Skripala i njegove kćerke. Nijedan ministar ni član kraljevske porodice neće biti prisutan na Svjetskom fudbalskom prvenstvu ovo ljeto.

Premijerka Theresa May objavila je listu mjera kako bi se kaznila Rusija, tri mjeseca prije prve utakmice koju će engleska reprezentacija odigrati na turniru u Rusiji 14. juna.

May nije pozvala Britance da bojkotuju prvenstvo, jedan od najpopularnijih sportskih događaja na svijetu. Predsjednik engleskog FA, princ William, neće prisustvovati prvenstvu.

Rusija je kategorično negirala optužbe da stoje iza napada u kojem je korišten ruski vojni otrov kako bi se likvidirali Sergei Skripal u Salisburyju 4. marta.

Odsustvo britanskih ministara i članova kraljevske porodice sa Svjetskog prvenstva, namijenjeno je prema riječima Therese May da učvrsti britanski stav povodom događaja.

Nagomilavanje tenzija između dvije zemlje uzrokovalo je strah za sigurnost britanskih navijača koji požele prisustvovati mečevima svoje reprezentacije na prvenstvu.

“Naš prioritet je da svi mečevi Engleske reprezentacije budu sigurni za navijače, igrače i osoblje”, stoji u zvaničnom izvještaju Engleskog fudbalskog saveza.

Ruski zvaničnici nisu pridali veliku važnost ovoj izjavi premijerke May.

“Nije bitno, to je njihov problem. Bitno je da tim dođe, a oni to žele”, izjavio je zamjenik predsjednika Ruskog fudbalskog saveza Nikita Simonyan i dodao da su članovi kraljevske porodice dobrodošli ako promijene mišljenje.