Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Britanska policija: ISIL priprema ‘ogroman’ napad

ShowImage

ISIL planira “ogroman i spektakularan” napad na britanskom tlu, upozorio je britanski inspektor Mark Rowley. Kazao je širom svijeta i kako je Velika Britanija jedna od njihovih meta, piše Daily Mail.

Nakon devastirajućih napada na Pariz u kojima je stradalo 130 ljudi, sličan pokušaj je “prirodan sljedeći korak” za terorističku grupu, kaže Rowley. Kazao je kako su u prošlosti islamističke grupe planirale napade na vojsku i policiju, do su sada zavjere šire i usmjerene na zapadanjački način života.

“U posljednjih nekoliko mjeseci vidjeli smo širenje toga, mnogo više planova za napade na zapadnjački način života, i očito napad na Pariz u novembru”, kazao je.

“Krenuli su od uskog fokusa na policiju i vojsku kao simbole države do nečeg mnogo šireg. Sada imamo terorističku grupu koja ima velike ambicije za goleme i spektakularne napade, ne samo one koje smo osujetili do sada”, kaže.

Rowley, koji vodi protuterorističke akcije britanske policije u novembru prošle godine je priznao kako se osumnjičeni džihadisti hapse svaki dan kako bi se spriječio teroristički napad poput onog u Parizu.

Također je otkrio kako policija poznate ekstremiste drži “zbog bilo čega što može” kako bi “omela” potencijalna terorističke napada u Velikoj Britaniji.