Notice: Trying to get property 'display_name' of non-object in /srv/storage/fokus.ba/wp-content/plugins/wordpress-seo-premium/frontend/schema/class-schema-person.php on line 152
Globus

Britanski lovci izveli prve napade na ISIL

03/12/2015

Britanski bombarderi jutros su izveli prve zračne napade na Siriju, samo nekoliko sati nakon što je parlament odobrio premijeru Davidu Cameronu plan za napad na Islamsku državu u toj zemlji, potvrdilo je britansko ministarstvo obrane.

Do napada je došlo samo nekoliko sati nakon što su britanski parlamentarni zastupnici glasali u korist zračnih napada u Siriji. Taj Cameronov plan podržalo je, nakon 10-satne rasprave, 397 parlamentaraca, dok ih je 223 bilo protiv, prenose agencije. Četiri Tornado aviona poletjela su iz baze na Kipru u akciju nedugo nakon glasanja.

Portparol ministarstva obrane kazao je da su se avioni vratili iz “prve ofanzivne operacije nad Sirijom i proveli napade”. Dva od četiri Tornada vratili su se u bazu tri sata nakon što su krenuli u akciju.

britanija isis (1)

Očekuje se da će više detalja ministarstvo odbrane dati u toku dana.

Podsjetimo, premijer Cameron zatražio je u srijedu od parlamenta da odobri britanske zračne udare protiv džihadista Islamske države u Siriji, nakon mjeseci natezanja oko toga hoće li dovoljno opozicionih laburista podržati tu akciju.

Velika Britanija već učestvuje u bombardiranju položaja ISIL-a u Iraku, a zastupnici su sada odlučili da će se London uključiti i u Siriji u zračne napade koalicije pod vodstvom SAD-a.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.