Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Britanski lovci izveli prve napade na ISIL

britanija isis (2)

Britanski bombarderi jutros su izveli prve zračne napade na Siriju, samo nekoliko sati nakon što je parlament odobrio premijeru Davidu Cameronu plan za napad na Islamsku državu u toj zemlji, potvrdilo je britansko ministarstvo obrane.

Do napada je došlo samo nekoliko sati nakon što su britanski parlamentarni zastupnici glasali u korist zračnih napada u Siriji. Taj Cameronov plan podržalo je, nakon 10-satne rasprave, 397 parlamentaraca, dok ih je 223 bilo protiv, prenose agencije. Četiri Tornado aviona poletjela su iz baze na Kipru u akciju nedugo nakon glasanja.

Portparol ministarstva obrane kazao je da su se avioni vratili iz “prve ofanzivne operacije nad Sirijom i proveli napade”. Dva od četiri Tornada vratili su se u bazu tri sata nakon što su krenuli u akciju.

britanija isis (1)

Očekuje se da će više detalja ministarstvo odbrane dati u toku dana.

Podsjetimo, premijer Cameron zatražio je u srijedu od parlamenta da odobri britanske zračne udare protiv džihadista Islamske države u Siriji, nakon mjeseci natezanja oko toga hoće li dovoljno opozicionih laburista podržati tu akciju.

Velika Britanija već učestvuje u bombardiranju položaja ISIL-a u Iraku, a zastupnici su sada odlučili da će se London uključiti i u Siriji u zračne napade koalicije pod vodstvom SAD-a.