Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

britanski obavještajci

Britanski obavještajci: Rusi su 22. oktobra počeli evakuaciju, vojnici su bili u civilu

New Project (45)

Povlačenje je javno priznanje poteškoća s kojima su se suočile ruske trupe na zapadnoj obali Dnjepra, prema britanskoj obavještajnoj službi

Rusija je vjerojatno započela proces povlačenja svojih trupa iz Khersona 22. oktobra, navedi se u kratkom sažetku britanskih obavještajnih podataka koje je u subotu objavilo britansko Ministarstvo odbrane.

Dana 11. novembra Ministarstvo odbrane Rusije objavilo je završetak povlačenja trupa iz Khersona. Vjerovatno su u sklopu tog procesa ruske trupe uništile cestovne i željezničke mostove preko rijeke Dnjepar.

“Povlačenje je završeno samo dva dana nakon što je objavljeno. Vrlo je vjerovatno da je proces povlačenja već započeo 22. oktobra 2022., kada su ruski dužnosnici u Hersonu pozvali civile da napuste grad”, stoji u sažetku.

Britanski obavještajci sugeriraju da postoji realna mogućnost da su se ruska vojna oprema i snage u civilu evakuirale zajedno s 80.000 civila koji su evakuirani u posljednjih nekoliko sedmica.

Kherson je bio jedini regionalni glavni grad koji su zauzele ruske trupe od februara, tako da povlačenje uzrokuje značajnu štetu reputaciji. Povlačenje je javno priznanje poteškoća s kojima su se suočile ruske trupe na zapadnoj obali Dnjepra, prema britanskoj obavještajnoj službi.

Također je, navode, vjerojatno da Rusija još uvijek pokušava evakuirati snage iz drugih područja regije preko rijeke na odbrambene položaje na istočnoj obali.

Kako je objavljeno, u petak je Glavna obavještajna uprava Ministarstva odbrane Ukrajine izvijestila da se Kherson vraća pod kontrolu Ukrajine.