Globus

Naglo povećan broj zaraženih

Britanski premijer Boris Johnson upozorio: Moguće uvođenje još strožih ograničenja

03/01/2021

Velika Britanija se suočava s porastom broja slučajeva zaraženih, bilježeći više od 50.000 novih infekcija dnevno tokom proteklih pet dana

Britanski premijer Boris Johnson upozorio je u nedjelju da je moguće da uvedu još strožija ograničenja nakon što je povećan broj zaraženih koronavirusom u toj zemlji poslije pojavljivanja novog soja ovog virusa.

Ipak, Johnson je kazao da uopšte “ne sumnja” da su škole sigurne te je pozvao roditelje da vrate djecu u učionice, gdje je to moguće, prenosi Anadolu Agency (AA).

Velika Britanija se suočava s porastom broja slučajeva zaraženih, bilježeći više od 50.000 novih infekcija dnevno tokom proteklih pet dana.

U subotu je zabilježen dnevni rekord od 57.725 novih slučajeva zaraze.

Velika Britanija, u kojoj je dosad od posljedica zaraze koronavirusom preminulo skoro 75.000 ljudi, uz Italiju je najteže pogođena zemlja u Evropi.

“Potpuno smo spremni da učinimo sve što je potrebno da se virus stavi pod kontrolu, što bi moglo uključivati i oštrije mjere u narednim sedmicama. Postoji niz strogih mjera koje bismo morali razmotriti”, rekao je Johnson u intervjuu za “BBC”.

Johnson je kazao da bi zatvaranje škola, policijski sat i potpuna zabrana miješanja domaćinstava također mogli biti na dnevnom redu za područja koja bilježe najveći broj zaraženih.

Istakao je kako ipak očekuju da će vakcine protiv COVID-19 ljudima dati nadu u sigurniju budućnost.

U Velikoj Britaniji je 8. decembra počela vakcinacija protiv COVID-19 starijih od 80 godina i zdravstvenih radnika.

Komentari

Autor: Fena

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.