Boris Johnson

Britanski premijer platio kaznu, ali ne želi dati ostavku

Svi ministri u kabinetu javno su podržali Johnsona i Sunaka – uključujući ministarku spoljnih poslova Liz Truss, koja je rekla da oni “ispunjavaju obaveze za Britaniju na mnogim frontovima

Premijer Velike Britanije Boris Johnson i ministar finansija Rishi Sunak odbili su pozive da podnesu ostavke, uprkos tome što ih je policija kaznila zbog kršenja pravila karantina u Downing Streetu u junu 2020.

Njima su određene fiksne kazne za prisustvo na rođendanskom skupu za premijera u Downing Streetu čime je Johnson postao prvi premijer u Velikoj Britaniji koji je kažnjen zbog kršenja zakona.

Oni su se javno izvinili zbog ovog čina, ali poslanici opozicije kažu da premijer i ministar moraju da podnesu ostavku.

Johnson je rekao da ima “još veći osjećaj obaveze”, dok je Sunak poručio da je “fokusiran na služenje britanskom narodu”.

Međutim, ožalošćene porodice rekle su da “jednostavno ne postoji način” da nastave sa svojim poslovima, nazivajući njihove postupke “zaista besramnim”.

Amanda McEgan, čija je kćerka Izabel umrla tokom pandemije, rekla je da je ponašanje premijera tokom karantina učinilo restrikcije na sahrani te devetnaestogodišnjakinje “još bolnijim”, prenosi BBC.

Opozicione stranke optužile su Johnsona i Sunaka da su lagali javnost o svom prisustvu skupu u Downing Streetu, a lider laburista Ser Keir Starmer i prvi ministri Škotske i Velsa zahtijevali su da se povuku.

Premijer Velike Britanije Boris Johnson potvrdio da je platio kaznu za odlazak na jednosatni skup u kabinetu 19. juna 2020.

SNP i Liberalne demokrate takođe su pozvali parlament da se vrati sa uskršnjeg odmora kako bi premijer i ministar mogli da se suoče sa pitanjima poslanika.

Svi ministri u kabinetu javno su podržali Johnsona i Sunaka – uključujući ministarku spoljnih poslova Liz Truss, koja je rekla da oni “ispunjavaju obaveze za Britaniju na mnogim frontovima”.

Ministar saobraćaja Grant Shaps rekao je da je Johnson bio “užasnut” zbog novčane kazne, ali je tvrdio da nije “zlobno krenuo da prekrši zakon”.

On je za BBC rekao da razume gnjev javnosti zbog žurki, ali je dodao: “Svi su ljudi. Ljudi prave greške”.

Kazne su uslijedile kao dio istrage Metropoliten policije o ilegalnim zabavama održanim u Downing Streetu i širom Vajthola tokom karantin u vreme pandemije COVID-19 tokom 2020. i 2021. godine.

Policija je već izrekla više od 50 kazni, a očekuje se da će ih biti više.