trenutno stabilan

Britanski premijer priključen na kisik, već drugu noć je u intenzivnoj

Boris-Johnson-hospital (1)

Britanski ministar zdravstva Edward Argar za BBC je kazao da Johnson prima kisik, ali da još uvijek nije na respiratoru

Britanski premijer Boris Johsnon, koji je obolio od COVID-19, proveo je i drugu noć na odjeljenju intenzivne njege londonske bolnice St. Thomas, a njegovo zdravstveno stanje je i dalje stabilno, prenosi Anadolu Agency (AA).

Britanski ministar zdravstva Edward Argar za BBC je kazao da Johnson prima kisik, ali da još uvijek nije na respiratoru, što sugeriše da se njegovo stanje nije pogoršalo.

Prema pisanju “Timesa”, njegova “konstantna” temperatura napokon je pala tokom posljednja dva dana boravka u bolnici.

Lider konzervativaca primljen je u bolnicu St. Thomas u nedjelju uvečer, deset dana nakon što mu je dijagnostikovan COVID-19. Prvobitno je bilo najavljeno da je Johnson provesti samo jednu noć u bolnici iz preventivnih razloga. No, na intenzivnu njegu je premješten u ponedjeljak nakon što mu se stanje pogoršalo.

Velika Britanija službeno nema poziciju potpredsjednika Vlade, ali ministar vanjskih poslova Dominic Raab određen je za preuzimanje poslova u slučaju da Johnson ne bude u mogućnosti obavljati svoju dužnost.

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) 11. marta je zbog širenja koronavirusa proglasila “globalnu pandemiju“. Također, WHO je uz Evropu novim epicentrom pandemije koronavirusa, koji se prvi put pojavio krajem prošle godine u kineskom gradu Wuhanu, proglasio i Sjedinjene Američke Države. Od COVID-19 u svijetu je umrlo više od 82.100 ljudi, a potvrđeno je preko 1.430.000 slučajeva zaraze koronavirusom u više od 180 zemalja, govore podaci američkog Univerziteta “Johns Hopkins“. Do sada se oporavilo više od 300.000 ljudi.