Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

johnson u posjeti

Britanski premijer sa Zelenskim prošetao ulicama Kijeva, razgovarali sa građanima

boris-johnson-kijev

“Uopće ne sumnjam da će nezavisna suverena Ukrajina ponovno ustati, zahvaljujući prije svega herojstvu i hrabrosti ukrajinskog naroda”, naglasio je britanski premijer nakon posjete Kijevu

Britanski premijer Boris Johnson jučer je iznenada, bez velike pompe i najave, posjetio Ukrajinu i razgovarao sa predsjednikom te zemlje Volodimirom Zelenskim.

Poslije sastanka, dva lidera prošetali su ulicama Kijeva, te čak i razgovarali sa građanima.

“Uopće ne sumnjam da će nezavisna suverena Ukrajina ponovno ustati, zahvaljujući prije svega herojstvu i hrabrosti ukrajinskog naroda”, naglasio je britanski premijer nakon posjete Kijevu.

On je posljednji u nizu stranih čelnika koji su posjetili Kijev nakon što su se ruske snage povukle s područja sjeverno od glavnoga grada.

Johnson je obećao da će Ukrajini poslati oklopna vozila i protubrodske rakete. Odao je počast ukrajinskoj vojsci za, kako je rekao, najveći podvig 21. stoljeća koji je omogućio poraz monstruoznih Putinovih nakana.

“Druge demokratske zapadne države trebale bi slijediti primjer Velike Britanije (…) Vrijeme je da se uvede potpuna zabrana isporuke ruskih energenata i poveća isporuka oružja nama”, rekao je Zelenski novinarima nakon susreta s Johnsonom.

Johnson je poručio da je cilj podrške Ukrajini osigurati da ta zemlja nikada više neće moći biti maltretirana, ucjenjivana i ugrožena na ovaj način.