Notice: Trying to get property 'display_name' of non-object in /srv/storage/fokus.ba/wp-content/plugins/wordpress-seo-premium/frontend/schema/class-schema-person.php on line 152
Globus

Britanski princ Philip odstupa s dužnosti

04/05/2017

Suprug britanske kraljice Elizabete II, princ Philip, vojvoda od Edinburga, odstupa s dužnosti ove jeseni, saopćeno je u četvrtak iz Buckinghamske palate.

Osoblje kraljevskih rezidencija pozvano je na hitni sastanak u palati, gdje im je saopćena ova odluka, izvještava Xinhua.

Princ Philip, kojeg nekoliko sedmica dijeli od 96. rođendana, nastavit će obavljati svoje dužnosti dok se ne povuče iz javnog života, a poslije će se nastaviti baviti humanitarnim radom u više od 700 organizacija.

Sazivanje osoblja u palaču izazvalo je intenzivne spekulacije o kraljevskoj porodici, ali zvaničnici su ih uvjerili da odluka nema veze sa zdravljem bilo kojeg člana kraljevske porodice.

U saopćenju palače se navodi da je odluku donio sam princ Philip, uz podršku kraljice.

Glasnogovornik palate je kazao da bi princ Philip mogao ponekad da se pridruži određenim javnim događajima.

U posljednje vrijeme, mlađi članovi kraljevske porodice, uključujući princa Williama i njegovu suprugu princezu Catherine, te Williamovog mlađeg brata, princa Harryja, preuzimaju sve više kraljevskih dužnosti.

Britanski prestolonasljednik, princ Charles, i njegova supruga, vojvotkinja od Cornwalla, također izvršavaju kraljevske dužnosti, sve češće u kraljičino ime, što je omogućilo kraljici i njenom suprugu da smanje svoje radne aktivnosti.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.