Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

odgađanje je opcija

Britanski privrednici traže raspisivanje novog referenduma o Brexitu

Theresa_May_Brexit_London_Xinhua

Premijerka May će u ponedjeljak parlamentu predstaviti vladin “Plan B” i zastupnici će se o tom dokumentu izjašnjavati 29. januara

Više od 170 lidera britanskog privrednog sektora uputili su otvoreno pismo premijerki zemlje Theresi May i lideru opozicije Jeremyju Corbynu u kojem ih pozivaju da raspišu novi referendum o istupanju Velike Britanije iz Evropske unije, javlja Anadolu Agency (AA).

Velika Britanija napušta Evropsku uniju 29. marta, ali je još uvijek nepoznato kako će taj proces dogoditi. Parlament u Londonu je u utorak odbio sporazum o Brexitu koji je premijerka May postigla s evropskim liderima.

Premijerka May će u ponedjeljak parlamentu predstaviti vladin “Plan B” i zastupnici će se o tom dokumentu izjašnjavati 29. januara. Izlazak iz EU bez postignutog dogovora je još jedna od opcija koju ne priželjkuju ni vlada ni opozicija.

U jeku neizvjesnosti o Brexitu, više od 170 čelnika istaknutih britanskih privrednih subjekata su pozvali britansku vlast da raspiše novi referendum o Brexitu.

Pismo je objavio list “The Times of London”, a među potpisnicima teksta su modni dizajner lord Terrance Conran, arhitekt lord Norman Foster i genetičar, dobitnik Nobelove nagrade Paul Nurse.

Privrednici u pismu navode kako je novi referendum jedino praktično rješenje koje može razriješiti krizu o Brexitu.

“Mnogi privrednici su podržavali premijerkin sporazum o Brexitu iako su svjesni da je bio daleko od perfektnog rješenja. Međutim, taj dokument više nije opcija. Prioritet je da se sada spriječi da se ‘ispadnemo’ iz Unije bez sporazuma”, poručili su potpisnici pisma.

Oni dalje naglašavaju da je u trenutnoj situaciji jedino razumno rješenje da se narod ponovo pita da li i dalje želi izlazak zemlje iz Evropske unije.

“Dok sat sve brže otkucava, političari ne bi smjeli gubiti vrijeme na fantazije. Pozivamo sve političke stranke da podrže ideju novog referenduma”, poručili su britanski privrednici.

Predstavnici skoro svih privrednih sektora dalje upozoravaju na katastrofalne posljedice koje bi Velika Britanija pretrpjela u slučaju Brexita bez sporazuma.

Privrednik Martin Dickinson tvrdi da je premijerka May na pošten način pokušala implementirati postignuti sporazum, ali kako nakon poraza u parlamentu treba povući odluku o istupanju Velike Britanije iz EU.

Neposredno prije objavljivanja otvorenog pisma privrednika, Konfederacija britanskih industrijalaca je također objavila upozorenje u kojem se navodi kako Velika Britanija trenutno liči na tanker koji pluta ka stijenama.

Guverner britanske Centralne banke (Bank od England) Mark Carney ranije je kazao da je odgađanje jedna od trenutnih opcija kada je proces Brexita u pitanju.