Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Britanski vojnik lagao o herojskim poduhvatima tokom rata u BiH

Simon Buckden

Britanski vojnik Simon Buckden (44) optužen je za prevaru i falsificiranje dokumenata u Velikoj Britaniji nakon što je otkriveno da je, između ostalog, lagao o svojoj ulozi tokom rata u BiH, prenosi Daily Mail.

Buckden je u pismima u kojima je tražio pomoć navodio kako je u BiH imao niz herojskih poduhvata. Pisao je i o tome kako je navodno pokušavao spasiti dijete koje je umrlo na njegovim rukama. Opisivao je pogibiju svojih suboraca i spaljivanje civila.

Ovaj britanski vojnik sebe je nazivao supermenom i govorio je da je bio član specijalnih jedinica, ali je zapravo u britanskoj vojsci najviše izvršavao administrativne poslove.

Na lokalnom sudu u Leedsu on je negirao šest tačaka optužnice. Tokom suđenja istaknuto je da je Buckden privukao medijsku pažnju svojim pričama o herojstvu i da je tako izvukao finansijsku korist.

Nakon što je poslao brojna pisma na različite adrese, na Buckdena su se sažalili i pojedini biznismeni. Jedan od njih platio je Buckdenu ljetovanje u iznosu od 2.000 funti.