Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Brkić: BiH ne smije biti izostavljena iz integracijskog procesa

brkic

Zamjenik ministra vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Josip Brkić boravi dvodnevnoj radnoj posjeti Kraljevini Španiji.

Brkić je danas, drugog dana posjete, na Institutu za međunarodne poslove i vanjsku politiku u Madridu održao predavanje na temu „Bosna i Hercegovina: Integracijski proces u EU i NATO“.

On je obraćanju izrazio zahvalnost za podršku i posvećenost Kraljevine Španije evropskoj i euroatlantskoj budućnosti Bosne i Hercegovine, naglasivši da napredak, stabilnost i sigurnost regije zapadnog Balkana mogu biti garantirani samo ukoliko sve države regije, bez izuzetka, postanu članice Evropske unije.

Stoga je ključno, naglasio je Brkić, ubrzati pristupne pregovore i otvoriti pregovore o članstvu sa svim zemljama zapadnog Balkana. EU bi mogla upotrijebiti integraciju zapadnog Balkana za stvaranje novog pozitivnog momentuma i slanje jasne poruke da unatoč svim izazovima EU i dalje funkcionira i provodi uspješno svoje politike, uključujući politiku proširenja.

Brkić je, kada je riječ o evropskom putu BiH, informirao da je članstvo u Evropskoj uniji strateški cilj vanjske politike i da je BiH spremna uložiti dodatne napore da stekne status kandidata za EU što je prije moguće. U vezi s tim informirao je da je priprema odgovora na Upitnik Evropske komisije u finalnoj fazi.

Naglasio je da BiH, kao i druge zemlje zapadnog Balkana, ima određena očekivanja od nove Strategije o proširenju na zapadni Balkan čije je predstavljanje najavljeno za 6. februara, i dodao da bi podrška EU proširenju na zapadni Balkan dala dodatni poticaj reformskim procesima u regiji.

Brkić je istaknuo regionalnu suradnju kao važan faktor za uspješnu integraciju regije u EU i kao ključ za rješavanje pitanja naslijeđenih iz prošlosti i onih s kojima se zapadni Balkan sada suočava. U tom je smislu naglasio da Bosna i Hercegovina snažno podupire Berlinski proces i zapadnobalkansku šestorku kao inicijative koje su donijele novu perspektivu i poticaj procesu proširenja i koje kroz svoje projekte imaju veliki ekonomski i društveni utjecaj na regiju.

Izrazio je nadu da će 2018. biti godina intenzivnijih i bliskih odnosa Evropske unije i zemalja zapadnog Balkana.

Brkić, koji je i predsjedavajući Komisije za NATO integracijski proces BiH, nastavio je obraćanje na Institutu o temi euroatlantskih integracija BiH i globalnih sigurnosnih izazova. Istaknuo je da za aktivaciju Akcijskog plana za članstvo (MAP) Bosna i Hercegovina ima snažnu i aktivnu podršku velikog broja zemalja članica NATO-a.

To su zemlje, naglasio je Brkić, koje prepoznaju napore koje je BiH napravila u ovom procesu i koje su svjesne važnosti stvaranja i održavanja sigurnosti i mira, ne samo na Balkanu, nego i u Evropi.

Istaknuo je da Bosna i Hercegovina ne smije biti izostavljena iz integracijskog procesa i da bi aktiviranje MAP-a bila jaka i pozitivna integracijska poruka koja bi stimulirala sve ostale reformske procese u zemlji. Dodao je da će BiH i dalje ulagati napore da ispuni preostale uvjete iz Tallinna i izrazio uvjerenje da će najkasnije samit NATO-a u ljeto 2018. godine donijeti dobre vijesti za BiH.

Brkić je zaključio na kraju izlaganja da pred BiH još uvijek stoje izazovi na putu ka EU i NATO-u, te da će i u izbornoj godini usredotočenost biti na zahtjeve integracijskih procesa. Iskazao je uvjerenje će uz podršku Evropske unije Bosna i Hercegovina iskoristiti priliku i svoje potencijale i ubrzati proces pristupanja, kao i da će vrlo brzo biti aktiviran Akcijski plan za članstvo BiH u NATO.

Predavanju su prisustovali članovi diplomatskog kora akreditirani u Kraljevini Španije, predstavnici institucija Kraljevine Španije, medija, think tankova, te studenti. Brojna pitanja koja su uslijedila nakon predavanja Brkića odnosila su se na procese integracije BiH u EU i NATO, ekonomsku i sigurnosnu situaciju, te na turističke potencijale BiH.

Zamjenik ministra vanjskih poslova BiH je danas u Madridu održao sastanak s predsjednikom Odbora za odbranu Donjeg doma Parlamenta Kraljevine Španije Joseom Maria Berreda Fontesom, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću MVP-a BiH.