Brnabić: Hag nije doprinio pomirenju

Ana Brnabic

Premijer Srbije Ana Brnabić rekla je da Haški tribunal nije doprinio pomirenju, kao i da nije bio uravnotežen, niti objektivan.

“Hag nije doprinio pomirenju. Mislim da nije bio uravnotežen, ni objektivan. Ne bih rekla nepošten”, rekla je Brnabićeva za “Blic”.

Prema njenim riječima, da je haški Tribunal bio objektivan i osudio glavne krivce na svim stranama to bi i te kako koristilo pomirenju, ali se to nije desilo.

Ona je napomenula da ne dovodi u pitanje izrečene presude, ali da kritikuje činjenicu da neke presude nisu donesene.

“Više od dvije trećine osuđenih su Srbi. To ne odražava stvarnu sliku onoga što se događalo u godinama rata”, smatra premijer Srbije.

Ona je podsjetila da će haška dokumentacija biti predata pravosudnim organima svake pojedinačne zemlje i dodala da se nada da će pravda u nekim slučajevima ipak biti moguća.

“U svakom slučaju moramo da se okrenemo budućnosti. To je veoma emocionalna tema. Trudim se da što manje govorim o tome, zato što se time uvijek otvaraju nove teme”, rekla je Brnabićeva.

Govoreći o Kosovu u kontekstu integracija u EU, Brnabićeva je navela da je Vlada Srbije donijela nekoliko hrabrih, ali nepopularnih političkih odluka u vezi sa Kosmetom.

“Potpisali smo i gotovo potpuno primenili Briselski sporazum sa Kosovom. Nasuprot tome, Priština još nije ni počela sa tim. Na tome sada insistiramo. Želimo da vidimo da i Priština poštuje sporazum”, rekla je Brnabićeva.

Kada je riječ o odnosima u regionu, Brnabićeva je rekla da Beograd naporno radi na odnosima sa susjedima, ali da su odnosi sa Hrvatskom i dalje složeni, a, takođe, i sa BiH.