Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Brnabić: Nemam nijednu lijepu riječ o našim partnerima u Evropskoj uniji

Ana Brnabić
Foto: Milos Tesic/ATAImages/Pixsell
Ana Brnabić

Odgovarjući na novinarski upit što će vojska Srbije poduzeti, Vučević je rekao da nije na vojsci da procjenjuje već da bude spremna izvršiti svaki zadatak koji joj se postavi

“Nemam nijednu lijepu riječ ni o našim partnerima u EU, ni o našim partnerima u okviru KFOR-a, njihova reakcija je zakašnjela. Oni su tamo morali biti u petak, na način kako su tamo danas”, rekla je Brnabić.

Premijerka Srbije je ponovila da je mandat KFOR-a, po Rezoluciji 1244 Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda, da štite mir i stabilnost, a prije svega ljude.

Napeto na Kosovu

“Oni danas ne štite ljude, oni ne štite demokratiju, oni ne štite institucije. Oni su tamo danas da štite uzurpatore od demokratije i običnih ljudi i običnih građana”, ocijenila je Brnabić, prenosi Beta.

Izvjestiteljica za Kosovo u Europskom parlamentu Viola von Cramon rekla je da situacija na sjeveru Kosova nije stabilna niti je održiva jer nitko ne može vladati s jedan ili dva posto glasova.

“Niko ne može vladati s jedan ili dva posto glasova. Situacija nije održiva”, kazala je von Cramon koja je u nedjelju posjetila sjever Kosova gdje je razgovarala s pripadnicima kosovske policije, javljaju Reporteri.

“Bila sam na sjeveru i brine me da je napeta situacija, puno je pripadnika Specijalne jedinice. Gradonačelnici su izabrani na legitiman način, ali to ne znači da imaju legitimnu ovlast ulaziti u objekte nasilno i snažnije osigurati taj pristup”, rekla je von Cramon na današnjoj konferenciji za novinare.

Srbijanski ministar obrane Miloš Vučević izjavio je danas da je situacija na sjeveru Kosova teška ali da se nada da će “politika naći mirno rešenje”.

“Do 14 sati danas završit će se raspoređivanje jedinica Vojske Srbije (VS) u skladu s naredbom predsjednika Srbije Aleksandra Vučića o podizanju borbene gotovosti”, rekao je Vučević, koji je zajedno sa srbijanskom premijerkom Anom Brnabić obišao početak pripremnih radova na izgradnji objekta u okviru projekta BIO 45, u beogradskoj gradskoj općini Rakovica.

Osigurati mir

On je naveo da se komunikacija s KFOR-om svakodnevna i da se načelnik Glavnog štaba Milan Mojsilović čuo jutros sa zapovjednikom KFOR-a koji je Mojsiloviću rekao da će te snage osigurati mir i da neće dozvoliti sukob kosovske policije i srpskog stanovništva.

“Moj je utisak da je KFOR danas štitio kosovsku policiju i uzurpatore demokratije, samozvane predsjednike općina. To je bruka da neko ko želi biti gradonačelnik stiže u šest ujutro u pratnji oklopnih vozila na posao”, rekao je Vučević.

Odgovarjući na novinarski upit što će vojska Srbije poduzeti, Vučević je rekao da nije na vojsci da procjenjuje već da bude spremna izvršiti svaki zadatak koji joj se postavi.

Crvene linije

“Znaju se naše crvene linije. Neće se ponoviti progon Srba s Kosova od 17. marta 2004. godine, niti progon 1995.”, rekao je Vučević, prenosi Beta.

U ponedjeljak su na sjeveru Kosova nastavljeni prosvjedi građana srpske nacionalnosti koji ispred zgrada općina u Zvečanu, Leposaviću i Zubinom Potoku ne dopuštaju novim gradonačelnicima ulazak u zgrade.

Veleposlanik Sjedinjenih Američkih Država na Kosovu Jefrrey Hovenier kazao je kako se današnje nasilne mjere moraju odmah prekinuti te pozvao gradonačelnike da u zgrade općine ne ulaze na silu.