Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Uoči glasanja u UN-u

Brnabić: Nikad nisam bila toliko zabrinuta za mir na Balkanu kao sada

ana brnabic
Foto: Platforma X

“Sram vas bilo, prije svega vas iz Njemačke, sram vas bilo, što radite ljudima na Balkanu, svim ljudima na Balkanu, prije svega srpskom narodu ali i svima na Balkanu. Ovo nikome ne donosi ništa dobro”, rekla je predsjednica Skupštine Srbije

Predsjednica srbijanske Skupštine Ana Brnabić izjavila je danas da je predlaganje rezolucije o međunarodnom danu promišljanja i sjećanja na genocid u Srebrenici u Ujedinjenim narodima, “farsa” i da nikad nije bila toliko zabrinuta za mir na Balkanu kao sada.

“Pozivam sve iz Europske unije (EU) da se zapitaju kako će izgledati Bosna i Hercegovina nakon glasanja o rezoluciji. Hoće li biti zemlja koja je mirnija, stabilnija, u kojoj postoji veće razumijevanje između Bošnjaka, Hrvata i Srba ili nestabilnija u kojoj je potreban jedan incident da se sve se zapali. A ko je to uradio, pa prije svega Njemačka, a onda i svi oni iz EU i svi oni koji će glasati za ovakvu rezoluciju”, rekla je Brnabić.

Brnabić je rekla kako je možda posredno Njemačkoj cilj da riječ genocid više ništa neće značiti, kao i da je način predlaganja ove rezolucije početak kraja Ujedinjenih naroda jer se sve čini suprotno njihovoj povelji.

“Sram vas bilo, prije svega vas iz Njemačke, sram vas bilo, što radite ljudima na Balkanu, svim ljudima na Balkanu, prije svega srpskom narodu ali i svima na Balkanu. Ovo nikome ne donosi ništa dobro. Ali oni imaju svoje mikro ciljeve i zbog toga su spremni žrtvovati sve, žrtvovati mir i otvoriti novo žarište”, istaknula je Brnabić, prenosi Beta.

Opća skupština UN-a glasat će u četvrtak poslijepodne u New Yorku o rezoluciji kojom se traži proglašenje 11. jula Međunarodnim danom sjećanja na genocid u Srebrenici.

Dokument, čiji su predlagatelji Njemačka i Ruanda, određuje 11. juli kao Međunarodni dan sjećanja na genocid u Srebrenici 1995., osuđuje poricanje genocida kao istorijskog događaja, te veličanje onih koje su međunarodni kazneni sudovi osudili za ratne zločine, uključujući i genocid u Srebrenici.