Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

80. godišnjica

Brnabić: Tužan potez Poljske što nije pozvala Srbiju na obilježavanje početka 2. svjetskog rata

ana brnabic

Ona smatra da, ukoliko na takav događaj ne budu pozvane nacije i zemlje koje su dale milione života u borbi protiv fašizma i uvijek kroz istoriju bile antifašisti, to predstavlja reviziju istorije koja ništa pametno neće donijeti u budućnosti

Premijerka Srbije Ana Brnabić ocijenila je kao izuzetno tužan potez Poljske da Srbiju ne pozove na obilježavanje 80 godina od početka Drugog svjetskog rata.

“Vidjećemo kako će se to završiti, ali u ovom trenutku deluje izuzetno tužno ako danas dnevnopolitičke stvari stavljate ispred nepobitnih istorijskih činjenica”, rekla je Brnabić.

Ona smatra da, ukoliko na takav događaj ne budu pozvane nacije i zemlje koje su dale milione života u borbi protiv fašizma i uvijek kroz istoriju bile antifašisti, to predstavlja reviziju istorije koja ništa pametno neće donijeti u budućnosti.

“Sa druge strane imamo potpuno drugačiji stav, na primjer, Luksemburga. Pozvana sam da budem gost na njihovom obilježavanju 75 godina od oslobađanja Luksemburga. Treba da učimo neke stvari iz prošlosti. Ako ne čuvate prošlost i imate reviziju prošlosti ni budućnost vam neće biti bolja”, rekla je Brnabić.

Beogradska “Politika” objavila je da na adresu predsjednika Srbije Aleksandra Vučića još nije stigao poziv iz Poljske da 1. septembra prisustvuje obilježavanju 80 godina od početka Drugog svjetskog rata.

U ambasadi Poljske u Beogradu potvrđeno je da su pozivi upućeni samo članicama EU, NATO i “Istočnog partnerstva”.