Notice: Trying to get property 'display_name' of non-object in /srv/storage/fokus.ba/wp-content/plugins/wordpress-seo-premium/frontend/schema/class-schema-person.php on line 152
Globus

Broj izbjeglica zbrinutih u Turskoj premašuje populaciju 61 zemlje svijeta

16/02/2017

Turska je samo iz Sirije primila 2,8 miliona izbjeglica, a doda li se tome i 291.000 izbjeglica iz Iraka, Afganistana, Irana i Somalije, broj zbrinutih izbjeglica u Turskoj premašuje brojku od 3,1 milion.

Svijet se suočava sa najvećom izbjegličkom krizom nakon Drugog svjetskog rata, a među zemljama koje su zbrinule najveći broj izbjeglica je Turska u kojoj danas živi više izbjeglica nego što u 61 zemlji svijeta ima stanovnika.

Prema zvaničnim podacima Komesarijata Ujedinjenih nacija za izbjeglice (UNHCR) iz 2015. godine u svijetu se nalazi ukupno 21,3 miliona izbjeglica, a više od tri miliona tih ljudi koji su svoje zemlje napustili zbog rata ili drugih kriza je utočište pronašlo u Turskoj.

Turska je samo iz Sirije primila 2,8 miliona izbjeglica, a doda li se tome i 291.000 izbjeglica iz Iraka, Afganistana, Irana i Somalije, broj zbrinutih izbjeglica u Turskoj premašuje brojku od 3,1 milion.

U Turskoj danas živi više izbjeglica nego što u 61 članici Ujedinjenih nacija ima stanovnika. Ne samo to, više izbjeglica živi u pojedinim izbjegličkim kampovima u Turskoj od ukupne populacije nekih država.
U kampovima u Sanliurfi zbrinuto je 114.000, u Gaziantepu 39.000, u Kilisu skoro 37.000,

Kahramanmarasu 23.709, u Hatayu 19.960, u Malatji 10.236, a u Osmaniji 7.250 izbjeglica, uglavnom iz Sirije.

Te brojke su znatno veće od ukupne populacije u međunarodno priznatim članicama UN-a poput Tuvalua, Naurua, San Marina, Monaka, Lihtenštajna, Maralovih otoka, Andore, Dominike, Antigue i Barbuda, Mikronezije, Tonga ili Grenade.

Ukupan broj zbrinutih izbjeglica u Turskoj premašuje broj populacije ukupno 61 zemlje svijeta, a među tim zemljama su i Litvanija, Slovenija, Latvija, Estonija, Luksemburg, Malta i druge, navodi TRT.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.