pokušavaju spriječiti pandemiju

Broj mrtvih od koronavirusa porastao na 41, zaraženih širom svijeta 1.300

Kina_koronavirus_bolnica_Wuhan

Broj potvrđenih slučajeva oboljelih od koronavirusa u Kini je 1.287, objavila je u subotu Nacionalna zdravstvena komisija

Broj umrlih od koronavirusa popeo se u subotu na 41 s 26 mrtvih koliko ih je bilo dan ranije. Širom svijeta zaraženo je više od 1.300 osoba tim virusom koji je originalno pronađen na pijaci u kineskom gradu Wuhan gdje su se ilegalno prodavale divlje životinje.

Zdravstvene vlasti širom svijeta pokušavaju spriječiti pandemiju, dok je državna televizijska mreža Kine javila u subotu da je ljekar koji je liječio pacijente u Wuhanu, 62-godišnji Liang Wudong, umro od tog virusa, prenosi Reuters.

Američki lanac kafe Starbucks obavijestio je da će zatvoriti sve svoje prodajne prostore u provinciji Hubei, nakon što je to učinio u McDonald'sa u pet gradova te provincije.

Wuhan, grad u kojem živi 11 miliona stanovnika, od četvrtka je u karantenu, a gotovo svi letovi su otkazani, a na kontrolnim tačkama su blokirane glavne saobraćajnice koje vode izvan grada. Vlasti su uvele prijevozna ograničenja za gotovo cijelu provinciju Hubei koja ima 59 miliona stanovnika.

U subotu su u Pekingu radnici u bijelim zaštitnim odijelima provjeravali temperature putnika koji ulaze u podzemnu željeznicu na glavnoj željezničkoj stanici, dok su neke prevozne usluge u istočnoj kineskoj regiji obustavljene, potvrdio je lokalni željeznički prijevoznik.

Broj potvrđenih slučajeva oboljelih od koronavirusa u Kini je 1.287, objavila je u subotu Nacionalna zdravstvena komisija.

Virus je također identificiran u Tajlandu, Vijetnamu, Singapuru, Japanu, Južnoj Koreji, Tajvanu, Nepalu, Maleziji, Francuskoj, Sjedinjenim Američkim Državama i Australiji.

Australija je u subotu potvrdila da imaju prvi slučaj zaražene osobe koronavirusom, a u pitanju je kineski državljanin u pedesetima godinama, koji je bio u Wuhanu i koji je iz Kine stigao 19. januara letom iz Guangzhoua. U stabilnom je stanju u bolnici u Melbournu.

– S obzirom na broj slučajeva koji su zabilježeni izvan Kine, ali i značajan promet iz Wuhana do Australije, nije bilo neočekivano da ćemo imati neke slučajeve – kazao je na konferenciji za novinare glavni medicinski službenik Australije Brendan Murphy.

Radi se o prvom potvrđenom slučaju zaražene osobe koronavirusom, ali postoje i drugi slučajevi koji se svakodnevno testiraju, no mnogi su negativni, mada Murphy kaže da ga ne bi iznenadilo da se broj potvrđenih slučajeva zaraze poveća.

Američki centri za kontrolu i prevenciju bolesti javili su u petak da imaju 63 pacijenta koja se testiraju na koronavirus, s dva potvrđena slučaja, oba kod ljudi koji su putovali u Wuhan.