Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

crne brojke

Broj mrtvih u zemljotresu prešao 11.000, strahuje se da će ih biti duplo više

potres turska yt

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) predviđa da bi se broj mrtvih mogao popeti na 20 hiljada

Spasilački timovi nastavljaju tražiti preživjele, dok je broj mrtvih nakon razornih potresa duž tursko-sirijske granice premašio 11 hiljada

Očekuje se da će taj broj rasti kako se spasilački napori multinacionalnih spasilačkih timova ubrzavaju usred ledenih i olujnih vremenskih uvjeta.

Više destina hiljada ljudi je povrijeđeno.

U Siriji, gdje su zdravstveni sistem i infrastruktura opustošeni tokom 12 godina rata, novosti o broju mrtvih pristizale su sporije.

Stigao i Erdogan

Dok su timovi za potragu i spašavanje iz cijelog svijeta stigli u regiju, turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan proglasio je vanredno stanje na tri mjeseca u 10 najteže pogođenih pokrajina.

Erdogan je rekao da se broj poginulih u Turskoj popeo na 8574, čime se ukupni broj poginulih popeo na više od 11 hiljada.

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) predviđa da bi se broj mrtvih mogao popeti na 20 hiljada.

Konzul Mihailović: Dosad iz ruševina u Turskoj spašeno oko 8.000 ljudi

Iz ruševina na području pogođenom katastrofalnim zemljotresom u Turskoj dosad je spašeno više od 8.000 ljudi, kazao je za Fenu konzul Bosne i Hercegovine u Istanbulu Siniša Mihailović.

Od jučer stižu i spasioci iz Bosne i Hercegovine, jedan tim je stigao iz Republike Srpske, u međuvremenu i prva grupa iz Federacije BiH. Dočekani su oduševljeno na aerodromima jer tamošnjim ljudima ostaje zabilježeno negdje u svijesti da i ‘mala Bosna i Hercegovina pomaže velikoj Turskoj’, ističe konzul.

Spasilački timovi i humanitarna pomoć pritiže s mnogih strana svijeta, iz zemalja Evropske unije došlo je oko 1.200 spasilaca.

Potraga za nestalima je nastavljena, brojke o poginulima su stravične i stalno se mijenjaju. Prema podacima od jutros, samo u Turskoj je više od 7.100 mrtvih, naglašava Mihailović.

Prema njegovim riječima, u Siriji je stanje također teško mada je teže pribaviti stvarne pokazatelje jer dio područja pogođenog zemljotresom kontrolišu Vladine, a dio pobunjeničke snage.

Putem humanitarnog broja otvorenog u Bosni i Hercegovini, dosad je za žrtve zemljotresa u Turskoj i Siriji prikupljeno oko 500.000 KM, rekao je bosanskohercegovački konzul u Istanbulu.

Na pogođenom području tlo se i dalje trese, ali su udari dosta slabiji od prvobitnih.

Katastrofalni zemljotres pogodio je šire područje tursko-sirijske granice u ponedjeljak rano ujutro, a kasnije tokom dana uslijedio još jedan gotovo iste jačine.

Od tada neprestano stižu podaci o velikom broju ljudskih žrtava i materijalnim razaranjima ogromnih razmjera.