Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

sve više stradalih

Broj mrtvih u zemljotresu u Turskoj i Siriji popeo se na više od 4.800

Turska: Spasioci traže preživjele u ruševinama nakon razornog potresa
Hundreds of people are dead and several hundred more injured after a huge earthquake struck south-eastern Turkey, near the Syrian border on February 6, 2023. Statements from officials in Turkey and Syria put the death toll at more than 500, but that is likely to rise. The 7.8 magnitude earthquake struck in the early hours of Monday while people were asleep and dozens of aftershocks have been felt in the hours since. Photo by Zana Halil/dia images/DVM/ABACAPRESS.COM Photo: Demiroren Visual Media/ABACA/ABACA

Turska agencija za hitne slučajeve AFAD saopćila je da je više od 2.600 osoblja iz 65 zemalja poslano u područje katastrofe kako bi pomogli turskim spasiocima

Potvrđeni broj smrtno stradalih u dva razorna zemljotresa u Turskoj i Siriji popeo se na više od 4.800, iako će vjerovatno i dalje rasti kako se sve više lokacija pretražuje na širem području.

Zemljotresi su za sobom ostavili na hiljade  ozlijeđenih ljudi, kao i onih koji su ostali bez krova nad glavom jer su sravnjeni sa zemljom čitavi stambeni blokovi.

I dalje traje ogromna akcija spašavanja. Hladno vrijeme ometa spasioce u potrazi za preživjelima.

Turska agencija za hitne slučajeve AFAD saopćila je da je više od 2.600 osoblja iz 65 zemalja poslano u područje katastrofe kako bi pomogli turskim spasiocima, javlja BBC.

Ukupno je isporučeno 300.000 deka i više od 41.000 šatora.

Hiljade zgrada srušilo se nakon zemljotresa magnitude 7,8 u blizini Gaziantepa u Turskoj, koji se desio rano jučer, te još jednog koji je bio nekoliko sati kasnije.