testirano 1.779 uzoraka

Broj oboljelih u Hrvatskoj porastao za 15, ukupno 128 slučajeva

Policija i sanitarci pregledavaju putnike na graničnom prijelazu Rupa

Sveukupno je u Republici Hrvatskoj do sada testirano 1.779 uzoraka, od kojih je 128 pozitivno na korona viru

Stožer civilne zaštite Republike Hrvatske izvijestio je kako je od jutros od 7 sati broj zaraženih korona virusom porastao za 15 osoba, na 128 oboljelih, te kako je, uz pet izliječenih, troje teže oboljelih priključeno na respiratore, javlja Anadolu agency (AA).

Sveukupno je u Republici Hrvatskoj do sada testirano 1.779 uzoraka, od kojih je 128 pozitivno na korona virus.

U Gradu Zagrebu oboljelih je 60, u Istarskoj županiji 16, Primorsko-goranskoj županiji 13, Varaždinskoj 8, Osječko-baranjskoj 7, Karlovačkoj 4, Krapinsko-zagorskoj 4, Šibensko-kninskoj 3, Splitsko-dalmatinskoj 3, Sisačko-moslavačkoj 3, Zadarskoj 2, Zagrebačkoj 2, Brodsko-posavskoj 1, Dubrovačko-neretvanskoj 1 i Ličko-senjskoj 1.

“Jako smo nezadovoljni mjerama pridržavanja samoizolacije jer samo jutros u Ljekarne Grada Zagreba ušlo je 18 osoba koje su prekršile mjere samoizolacije. Ako se to ovako nastavi, zaista će biti vrijeme za jače restrikcije kako bi spriječili da se virus širi među našim ljudima”, kazala je Ravnateljica Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu Marija Grba-Bujević.

Direktorica Klinike za infektivne bolesti “Dr. Fran Mihaljević” Alemka Markotić je izvijestila da je jutros jedna osoba bila na respiratoru, a danas su tri.

Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak kazao je kako je uz tri infektivne klinike u Zagrebu, testiranje moguće obaviti u Javnom zavodu Andrija Štampar u Osijeku koji od danas prima uzorke radi analize uzoraka briseva na korona virus.

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović najavio je pokretanje mjere ograničavanja javnog i međugradskog prijevoza autobusima i vlakovima, bez ograničavanja taxi službe za sada.

Vjenčanja i pogrebi organizirat će se u okruženju porodice, uz nazočnost nadležne osobe, i to ukoliko nitko nema respiratorne simptome bolesti.

Pogrebi će se održavati bez muzike, bez dostave cvijeća i svijeća, a dječja igrališta se ograđuju zaštitnim trakama, kao i sva otvorena sportska igrališta kako bi se spriječilo djecu da intenzivnom interakcijom šire zarazu.

Božinović je poručio građanima kako opskrba namirnicama nije ugrožena te kako je potrebno ponašati se odgovorno i solidarno. Ukoliko značajan dio građana nastavi s kupnjom prevelikih zaliha u dućanima, ministar Božinović je najavio jače restrikcije i na tom području.