Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Univerziteta “Johns Hopkins“

Broj slučajeva zaraze koronavirusom u SAD-u prešao milion

sad korona

New York i dalje epicentar širenja koronavirusa u zemlji

Ukupan broj zaraženih koronavirusom u Sjedinjenim Američkim Državama u utorak je prešao milion, kažu podaci Univerziteta “Johns Hopkins“ u Baltimoreu, prenosi Anadolu Agency (AA).

Prema univerzitetu, u SAD-u je do sada potvrđeno 1.002.498 infekcija u cijeloj zemlji, uključujući 57.266 smrtnih slučajeva i 112.315 oporavljenih osoba. Brojke SAD čine najteže pogođenom državom pandemijom koronavirusa u svijetu.

Država New York i dalje je epicentar širenja koronavirusa u zemlji. Do sada je registrovano 291.996 slučajeva zaraze, što je 30 posto od ukupnog broja oboljelih od COVID-19 u SAD-u.

Ujedno, u SAD-u je sada gotova trećina slučajeva zaraze koronavirusom u cijelom svijetu. Podaci Univerziteta “Johns Hopkins“ govore da je na globalnom nivou potvrđeno 3.083.467 slučajeva oboljenja COVID-19.

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) 11. marta je zbog širenja koronavirusa proglasila “globalnu pandemiju“. Također, WHO je uz Evropu epicentrom pandemije koronavirusa, koji se prvi put pojavio krajem prošle godine u kineskom gradu Wuhanu, proglasio i SAD. U protekla četiri mjeseca koronavirus se proširio na najmanje 185 zemalja svijeta.