SAD

Broj smrtnih slučajeva nakon naleta uragana Ida mogao bi se znatno povećati

hurricane Ida Louisiana (1)

Prvobitno opisana kao ,,izuzetno opasna” oluja četvrte kategorije, pogodila je Louisianu na isti dan kao uragan Katrina koji je 16 godina ranije poharao Louisianu i Mississippi

Uragan Ida pogodio je Louisianu i već je nanio katastrofalne štete. Oluja je pogodila New Orleans 16 godina nakon užasne devastacije koju je za sobom ostavio uragan Katrina, dok je američki predsjednik Joe Biden proglasio ‘katastrofu velikih razmjera’, prenosi Sky News.

Nacionalni centar za uragane kaže da je uragan Ida udario u blizini mjesta Port Fourchon s maksimalnim stalnim vjetrovima od 150 milja na sat. Oluja je kasnije snižena s kategorije četiri na kategoriju tri, stavljajući je u istu snagu kao i uragan Katrina koji je pogodio ovu saveznu državu prije 16 godina.

Više od milion ljudi ostalo je bez struje nakon što je uragan Ida pogodio teritorij Louisiane uz vjetrove jačine 150 milja na sat koji su prouzrokovali ogromnu štetu u nekim dijelovima te države.

Prvobitno opisana kao ,,izuzetno opasna” oluja četvrte kategorije, pogodila je Louisianu na isti dan kao uragan Katrina koji je 16 godina ranije poharao Louisianu i Mississippi.

Zasad se izvještava da je jedna osoba smrtno stradala, nakon što je drvo palo na kuću u blizini Baton Rougea u Louisiani.

Nacionalni centar za uragane (NHC) dodao je da se očekuje da će uragan Ida do ponedjeljka navečer postati tropska depresija, a trenutno se centar oluje nalazi oko 50 milja sjeverno od Baton Rougea s maksimalnim vjetrovima od 60 milja na sat.