Broj umrlih od MERS-a u Južnoj Koreji popeo se na 20

mers-juzna-koreja

U Južnoj Koreji je preminuo još jedan zaraženi pacijent korona virusom bliskoistočnog respiratornog sindroma (MERS).

Lokalni zvaničnici su potvrdili da je od MERS-a umrla još jedna osoba čime se broj žrtava popeo na 20 od izbijanja epidemije prošlog mjeseca.

Inače, četrdesetdevetogodišnjak koji je jučer u Južnoj Koreji preminuo od posljedica zaraze MERS-om najmlađa je osoba u toj zemlji koja se nije uspjela izboriti sa fatalnom bolešću.

Preminuli su većinom bile osobe starije životne dobi i slabijeg zdravstvenog stanja u momentu kada su zaražene MERS-om. Međutim, od 154 osobe za koje je potvrđeno da su zaražene, polovina je mlađa od 50 godina, a potvrđeno je i da četiri žrtve ranije nisu imale nikakvih zdravstvenih problema, što je povećalo strah od relativno neistraženog virusa.

Vlasti su saopćile da je 17 pacijenata potpuno oporavljeno, a iz Ministarstva zdravlja je saopćeno da počinje liječenje krvnom plazmom dobivenom od pacijenata koji su se uspješno izborili sa infekcijom.

Do sada su u karantin stavljene hiljade ljudi, a južnokorejske vlasti se bore protiv relativno mlade bolesti koja se prvi put pojavila u Saudisjkoj Arabiji prije tri godine. Tada se mislilo da se prenosi sa kamila na čovjeka, ali se ispostavilo da je virus prenosiv i sa čovjeka na čovjeka, kihanjem, kašljanjem i tjelesnim tečnostima.

Vjeruje se da je u maju u Južnu Koreju virus donio putnik koji se vratio iz Bahreina, jer su se lančano počele razboljevati osobe koje su s njim dolazile u kontakt. Simptomi zaraze slični su prehladi i zaraženi imaju disajne poteškoće. Procenat smrtnosti uzrokovane MERS-om procijenjen je na 40 posto.