Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Kina

Broj zaraženih u Xi'anu raste uprkos lockdownu

Kina_koronavirus_testiranje_Qingdao_Xinhua (1)

Danas je četvrti dan obaveznog testiranje na Covid u Xi'anu, gradu u kojem se nalaze čuveni Ratnici od terakote

Mjere izolacije pooštrene su u kineskom gradu Xi'anu, koji se bori s najvećom epidemijom u zajednici koju je ta zemlja imala nakon prvih mjeseci pandemije.

Vlasti su u ponedjeljak prijavile 162 novozaražene osobe, u odnosu na 158 u nedjelju. Svi osim 10 novih slučajeva u ponedjeljak prijavljeni su u provinciji Shaanxi, gdje je 13 miliona stanovnika glavnog grada Xi'ana u lockdownu već peti dan, piše Guardian.

Ovaj lockdown je prvi put u Kini od 2020. godine, a vlasti i dalje uporno provode pristup “nultog Covida” kako bi suzbile sve lokalne infekcije uoči Zimskih olimpijskih igara u Pekingu u februaru.

Novi broj slučajeva označava najveći broj lokalnih simptomatskih infekcija od kada je Nacionalna zdravstvena komisija počela da klasifikuje asimptomatske nosioce odvojeno od simptomatskih od kraja marta 2020.

U subotu je zemlja zabilježila najveći dnevni porast lokalnih slučajeva u posljednjih 21. mjesec jer su se infekcije u Xi'anu više nego udvostručile. Ukupno je u periodu od 9. do 26. decembra potvrđeno 635 slučajeva koronavirusa.

Danas je četvrti dan obaveznog testiranje na Covid u Xi'anu, gradu u kojem se nalaze čuveni Ratnici od terakote.

Grad, koji se nalazi na dva sata leta jugozapadno od Pekinga, također je pokrenuo kampanju dezinfekcije, u kojoj su zaposleni prskali sredstva za ubijanje patogena na površine puteva i zgrada.

Postavljeno je oko 3.000 stanica za testiranje svih stanovnika, prenose državni mediji. Više od 45.000 medicinskih volontera također je udružilo napore u suzbijanju širenja virusa, navodi vlada provincije Shaanxi.

Vlasti istražuju 17.527 stanovnika koji su identifikovani kao bliski kontakti, dok se 41.671 osoba nalazi u obaveznom hotelskom karantenu.