Hrvatska

Brojne reakcije nakon hapšenja novinara

Gordan Duhacek

Hrvatski ministar unutarnjih poslova Davor Božinović je izjavio kako je Duhaček priveden jer ga policija nije uspjela locirati na adresi stanovanja te kako policija ima velik broj intervencija zbog vrijeđanja i kršenja zakona putem društvenih mreža i interneta

Nakon što je novinar portala Index Gordan Duhaček priveden i zadržan u zatvoru zbog tweetova, reagirale su civilne udruge, kolege novinari, a ministar unutarnjih poslova Davor Božinović poručio je kako je policija postupala sukladno zakonu, javlja Anadolu Agency (AA).

Zbog tweeta u kojem je novinar portala Index Gordan Duhaček satirično prepjevao domoljubnu pjesmu „Vila Velebita“, komentirajući izlijevanje otpadnih voda u Nacionalni par Plitvička jezera, kao i zbog godinu dana starog tweeta u kojem je komentirao rad policije, između ostaloga zabranjenom kraticom „ACAB“, Duhaček je priveden od strane hrvatske policije i zadržan u pritvoru.

Jučer je novinaru Duhačeku Prekršajni sud u Novom Zagrebu izrekao kaznu u iznosu od 100 eura.

Hrvatski ministar unutarnjih poslova Davor Božinović jučer je tokom sjednice HDZ-a novinarima izjavio kako je Duhaček priveden jer ga policija nije uspjela locirati na adresi stanovanja te kako policija ima velik broj intervencija zbog vrijeđanja i kršenja zakona putem društvenih mreža i interneta.

O slučaju se oglasila udruga GONG koja poručuje kako se „za vrijeme Vlade Andreja Plenkovića koji se priprema preuzeti Predsjedanje Vijećem EU događaju se situacije kakve priliče represivnim režimima, pa je tako jučer zbog satirične pjesmice na Twitteru priveden novinar Gordan Duhaček“.

„U Gongu ovo ocjenjujemo kao nedopustiv pritisak na novinare i nastavak urušavanja slobode medija. Mediji su zatrpani hiljadama tužbi, političari šikaniraju novinarke i novinare, a policija ih proganja: legitimira ih po redakcijama, što je pokazao slučaj Đurđice Klancir, ili ih kao Gordana Duhačeka privode, iako se sam dan ranije javio policiji“, poručio je GONG.

Napad na novinarke i novinare napad je na slobodu medija, na pravo svih građanki i građana da kritički propituju vlast, kao i napad na naše temeljne političke slobode, što nikako ne smijemo dopustiti, navodi GONG.

Kuća ljudskih prava Zagreb i Centar za mirovne studije najoštrije osuđuju jučerašnje privođenje novinara Gordana Duhačeka koji je, navodi se, usprkos prethodnom javljanju policiji, uhapšen zbog javno iznesenog mišljenja i kritike na koju svaki građanin ima ustavno pravo.

“Smatramo ovo nedopustivim pritiskom na slobodu rada novinara u Hrvatskoj i još jednim u nizu problematičnih policijskih postupanja protiv osoba koje izražavaju društvenu kritiku (slučajevi Erceg i “ćaća“ na Korčuli). Nažalost, sve ovo govori u prilog tome da policija ni sud ne razumiju svoju ulogu u demokratskom društvu, a to je da štite i omogućuju ostvarivanje ljudskih prava građana i građanski, a ne da ih neopravdano ograničavaju”, poručeno je.

Podrška kolega iz BiH za hrvatskog novinara Gordana Duhačeka