Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Broj žrtava raste

Brojne Rohinje smrtno stradale u ciklonu koje je pogodio Mijanmar

Ilustracija
Foto: Twitter

Država Rakhine u Mijanmaru podnijela je najveći teret nedjeljne oluje koja je izazvala vjetrove jačine do 210 kilometara na sat i čupala krovove s kuća, a oluja je pogodila glavni grad države Sittwe

Veliki broj muslimana Rohinja poginuo je u Mijanmaru kada je ciklon Mocha pogodio zemlju tokom vikenda, rekli su stanovnici, humanitarna grupa i medijska kuća u utorak, uz prijavu velike štete, a mnoga područja postala su nepristupačna.

Država Rakhine u Mijanmaru podnijela je najveći teret nedjeljne oluje koja je izazvala vjetrove jačine do 210 kilometara na sat i čupala krovove s kuća, a oluja je pogodila glavni grad države Sittwe.

Nevladina humanitarna organizacija Partners objavila je na Twitteru da je bilo mnogo mrtvih i povrijeđenih, pozivajući se na svoje izvore na terenu.

Reuters nije mogao nezavisno provjeriti broj žrtava. Državni mediji Mijanmara u ponedjeljak su objavili da su tri osobe poginule.

-Povećavamo naše napore da obezbijedimo zalihe pomoći kao što su riža i cerade zajednicama Rohinja pogođenim ciklonom Mocha koliko god smo u mogućnosti – navode Partners u objavi na Twitteru.

Zapadna regija Mijanmara dom je stotinama hiljada Rohinja, progonjene manjine koju su uzastopne vlade odbijale priznati. Više od milion živi u velikim kampovima u susjednom Bangladešu, a pobjegli su od vojnih obračuna posljednjih godina.

Novinski portal Myanmar Now objavio je da su 22 Rohinje smrtno stradale.

Državni mediji Mijanmara u utorak nisu spominjali žrtve, ali navode da je šef hunte Min Aung Hlaing posjetio Sittwe kako bi procijenio štetu, donirao novac i dao upute o odgovoru.

Prije nego što je oluja stigla na kopno u nedjelju, oko 400.000 ljudi je evakuisano u Mijanmaru i Bangladešu.